Cudzopasník sírovec obyčajný je drevokazná huba a stromy ho určite nemajú v obľube. O to viac si ho však obľúbila gastronómia.
Táto liečivá huba žltej farby upúta vašu pozornosť už na prvý pohľad. Zbierať by sa mali mladé mäsité plodnice a najpravdepodobnejší výskyt je v lužných lesoch od mája do neskorej jesene.
V angličtine ho poznáme pod názvom „Chicken of the woods“, čo v preklade znamená „Lesné kurča alebo Kurča lesov“. Že prečo ten názov? Sírovec je známy aj ako „vegánske kurča“ a keď si ho vypražíte v klasickom trojobale je na nerozoznanie od skutočného rezňa (a keď ho takto pripravený zjedol môj muž, tak mi skutočne môžete veriť, že je to tak). 😀
Samozrejme výnimočný je najmä svojimi zdravotnými benefitmi. Okrem antioxidančných a protizápalových účinkov je pre nás zaujímavý hlavne obsah quercetinu, keďže toto prírodné antihistamnikum sa v pomerne vysokých množstvách vyskytuje práve v potravinách nie úplne vhodných pre histaminika (napr. kapary, čili papričky, kakao).
Samozrejme nájde sa aj medzi povolenými, takže prikladám krátky zoznam:
surové listy ligurčka – až! 170 mg/100g
štiav kyslý – 86,20 mg/100g
čerstvý kôpor – 55,15 mg/100g
pohánka – 23,09 mg/100g
sladké zemiaky – 20,54 mg/100g
fialová cibuľa – 19,36 mg/100g
raw brusnicová šťava – 14,02 mg/100g
pažítka – 4,77 mg/100g
červené jablká aj so šupkou – 4,42 mg/100g
Sírovec si môžete pripraviť na viacero spôsobov od klasickej praženice až po smotanové soté. Ja som ho dnes skombinovala s kelom, ktorý by mal vo vašom jedálničku tak isto zastupovať dôležité miesto. Je priam excelentným zdrojom vitamínu C, je bohatý na antioxidanty, disponuje protizápalovými, protirakovinovými i antidepresívnym účinkami a pýši sa i obsahom betakaroténu a už spomínaného quercetinu (7,71 mg/100g).
Potrebujeme:
150 g jazmínovej ryže
cca 120g sírovca obyčajného
misku kelových listov
4 strúčiky cesnaku
kozie maslo
150ml rastlinného mlieka/smotany (ryžové, ovsené, mandľové)
kúsok čerstvej kurkumy
pol ČL mletej kurkumy
štipku galgantu
himalájsku soľ
1. Sírovec poriadne umyjeme, odstránime prípadné škaredšie časti a nakrájame ho na tenké pásiky.
2. Na panvici rozpustíme kozie maslo.
3. Pridáme pretlačený cesnak a jemne opražíme.
4. Následne pridáme sírovec, kúsok čerstvej kurkumy a trošku vody a pár mnút podusíme.
5. Zatiaľ si premyjeme jazmínovú ryžu a nakrájame na pásiky kel.
6. Približne po 5-6 minutách pridáme do panvice ryžu a zalejeme vodou (používam 1 diel ryže + 1,5 dielu vody). Necháme variť na miernom ohni približne 15 minút.
7. Po uplynutí času pridáme k rizotu kel a skontrolujeme nakoľko sa nám odparila voda. Pridáme rastlinné mlieko (pre väčšiu krémovosť rastlinnú smotanu) a varíme do zmäknutia (cca ďalších 10 minút).
8. Pred dovarením vyberieme kúsok kurkumy, ktorý sa varil spolu s rizotom a ochutíme ho galgantom, soľou a mletou kurkumou.
9. Rizoto podávame posypané petržlenovou vňaťou (prípadne syrom*).
*Ak by sme nemali histamínovú intoleranciu, odporučila by som vrch rizota posypať parmezánom. Chute by spolu dokonale ladili. Takže pre tých, ktorý na môj blog natrafia a netrpia HIT, môžu vyskúšať 😉 My histaminici môžeme skúsiť namrviť trošku kozej Fety.
1 komentár