Domov Keksy, sušienky Vianočné keksíky s agarom

Vianočné keksíky s agarom

autor: hitjezdravozit 16. decembra 2021
Vianočné keksíky s agarom

Poznáte “Pilota” sušienky – veľké piškoty so želatínou zaliate čokoládou? Kedysi som ich milovala! Ani neviem prečo (vlastne viem – tehotenské chute) 😀 minule som si na ne z ničoho nič spomenula. Samozrejme, komerčné sladkosti a polotovary nekupujem, nieto ešte tie, ktoré obsahujú aj mliečnu bielkovinu, na ktorú mám alergiu a tak som si povedala, že si niečo podobné skúsim spraviť sama.

Vianočné keksíky s agarom

Rozhodla som sa ale pre takú vianočnú, keksíkovú verziu, ktorá presne padne do ruky. U nás nikto nemá rád tie vyslovene veľké keksy, aj medovníčky robíme zväčša také na jeden hryz. 😀
Základom je teda maslová sušienka, namiesto želatíny som použila agar a keksíky som preliala kvalitnou, nealkalizovanou čokoládou.

Potrebujeme:
180g hladkej špaldovej múky
60 trstinového cukru zomletého na práškový
2 PL mletých vlašských orechov*
60g ghee masla
1 vajce
štipku soli

* Ak vám robia vlašské orechy ťažkosti použite kľudne mandle. V prípade celkovej alergie na orechy môžete použiť napr. zomleté konopné semienka.

Na želé:
250ml 100% aróniovej šťavy (môže byť akákoľvek iná)
50g trstinového cukru (v prípade menej kyslého nápoja môžete cukor úplne vynechať)
2 ČL agaru

+ čokoláda (skvelo ladia chute s pomarančovou od Kakawco+)

1. Všetky ingrediencie na cesto si zmiešame. S cestom sa pracuje tak dobre, že som ho tentoraz ani nemusela odložiť do chladničky. Ale ak máte pocit, že by trošku chladu znieslo, pokojne ho na hodinku odložte.
2. Zatiaľ si aspoň pripravíme želatínu. V ovocnej šťave rozpustíme cukor, pridáme agar a privedieme k vari. Povaríme pár minút a odstavíme z ohňa. Necháme mierne vychladnúť (pozor nieže začne tuhnúť) a následne ho vylejeme na tácku ( môžeme si ju vystlať potravinárskou fóliou). Necháme stuhnúť.
3. Z keksíkového cesta povykrajujeme kruhy (veľkosť zvoľte tak, aby ste na vrch mohli dať ešte menší kruh z agaru) a pečieme ich pri 170°C cca 12 minút. Necháme úplne vychladnúť.
4. Nasleduje zlepovanie. Z agaru si povykrajujeme malé kruhy, ktoré pôjdu na vrch keksíkov. Prilepíme ich troškou roztopenej čokolády a potom ešte celý vrch keksíkov prelejeme čokoládou.

Pozn.: Ak náhodou nepoznáte agar, spomínala som vám ho už neraz, napr. pri TOMTO recepte.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov