Napriek tomu, že už je november, tekvicová sezóna ešte stále trvá. A dúfam, že ešte aj dlho bude!
Tento rok som pridala rekordne veľa tekvicových receptov, ale čo mám robiť, keď je taká vynikajúca a všestranná? 😉
Nasledujúci recept vznikol veľmi spontánne, keď som varila pyré k inému receptu a neodhadla som množstvo tekvice. Viete ako je to s nami histaminikmi, už načatú zeleninu lepšie neskladovať a skonzumovať ju naraz. Pri tekvici to však môže byť náročné. Väčšinou je problém zohnať takú malú , ktorú človek zje naraz a tak som posledné dva razy pripravila až dve tekvicové jedlá v jeden deň. Buď sme mali polievku a z ostatku tekvice vznikol nejaký dezert alebo ako v tomto prípade keď som robila tekvicový chlieb, vzniklo mi viac pyréčka a tak som si zmyslela vyskúšať tieto guľky.
Potrebujeme:
120g tekvicového pyré
50g medu *1
30g mandľového masla
1/2 ČL škorice*2
1 ČL domáceho vanilkového cukru*3
200g ovsených vločiek*4
mleté mandle na obaľovanie
1. Tekvicové pyré si pripravíme klasicky uvarením tekvice a následným rozmixovaním.
2. Vychladnuté pyré zmiešame s medom, mandľovým maslom, škoricou a vanilkovým cukrom.
3. Ovsené vločky zomelieme na jemnejšie, ale nie úplne na múku a pridáme ich k tekvicovej zmesi.
4. Vypracujeme cesto, z ktorého si odoberieme guľky a obaľujeme ich v mletých mandliach.
Tipy a vysvetlivky, vďaka ktorým si pripravíte tento recept podľa toho, čo môžete alebo obľubujete vy:
*1: Pre vegánsku verziu použite iné sladidlo (datľový, javorový, či topinamburový sirup).
*2: Ja používam niektorý z týchto druhov škorice – cejlónska, vietnamská – výber nechám na vás. Cassiu by som nevolila.
*3: Domáci vanilkový cukor pripravujem pridaním vyškrabaných vanilkových strukov do nádobky s trstinovým cukrom.
*4: Pre bezlepkovú verziu použite bezlepkové ovsené vločky.
Extra tip: Ak si guľky zrovna nestíhate pripraviť, vždy je fajn mať nejaké “po ruke”, na cesty alebo ako rýchly snack do práce či do školy. Odporúčam napr. Kurkumové rawky od Nu3o.