Domov Dezerty Špaldovo-pohánková bublanina s čerešňami

Špaldovo-pohánková bublanina s čerešňami

autor: hitjezdravozit 29. mája 2018
špaldovo-pohánkvá bublanina s čerešňami

Myslím si, že bublanina je taký základ, ktorý by mala ovládať každá gazdinka. Aj ja už mám na blogu recept asi na 3 (dokonca aj jednu čerešňovú) avšak tento recept je opäť trošičku iný, keďže som sa pohrala s múkami a bublaninu som tentoraz robila takú rodinnejšiu, teda na veľký plech (rozmer 43 x 37 cm).  Z tejto dávky pokojne pohostíte aj návštevu. 🙂

Špaldovo-pohánková bublanina s čerešňami   
Sezónne ovocie

Sú ovocia, ktoré v žiadnom prípade nekupujem mimo sezóny. Prečo by aj? Medzi také ovocie patria aj čerešne. Už neraz som kládla dôraz na sezónnosť ovocia a zeleniny a nerada by som sa opakovala, no keď stále natrafím na niekoho, kto si dokáže vychutnávať broskyne, či melón v zime, nedá mi to.
Keď som si túto sezónu dala čerešne po prvý krát, povedala som si: “Mňam, ako mi už od minulého roka chýbali.”, no v žiadnom prípade neľutujem, že som si ich počas zimy nekúpila v niektorom zo supermarketov. Viem totižto, že tá chuť by nebola ani zďaleka taká, ako tá, ktorú si vychutnám počas sezóny.
Ja viem, že vitamíny potrebujeme aj v zime a že v tom období toľko možností človek nemá. Vtedy však radšej siahnem po jablkách, ktoré deduškovia na trhu predávajú síce už trochu “pokrčené”, no aspoň nie také prevoskované ako v obchodoch a sem tam veru aj po exotike, banánoch a dokonca aj citrusoch. Samozrejme všetko iba s mierou! Jedna mandarinka týždenne alebo pár mesiačikov pomela mi nikdy neublížilo. O tom, že exotické ovocie sa má jesť skôr v lete som už písala, to sú však tie výnimky, ktoré človek občas urobí. Keď totižto vidím ten výber počas Vianoc, nedokážem odolať. No ešte vždy v zime viac dôverujem liči, mangu či granátovému jalbku, ktoré zbavím šupky ako postrekovaným čerešniam či broskyniam bez akejkoľvek chuti.

V sezóne sa snažím využiť všetko, čo matka príroda ponúka. Čerešne, višne, moruše, dokonca aj pár jahôd som si už túto sezónu dopriala a neviem sa dočkať ani marhúľ, černíc, broskýň, či melóna. A ak ešte stále premýšľate nad tým, ktoré ovocie je nakoľko vysokohitamínové a držíte sa mnohých omylov, ktoré rôzne zoznamy ponúkajú, odporúčam čítať viac zdrojov, ktoré vás utvrdia v tom, že vysokohistamínové ovocie je najmä to, ktoré je prezreté alebo začína podliehať hnilobe. Ostatné, i keď sú možno liberátory si s mierou doprajem viac menej všetky. Samozrejme závisí od vlastnej tolerancie!! Takže ak napríklad mne pár jahôd či čerešní neškodí, neznamená, že nebude aj vám (a naopak). 

Špaldovo-pohánková bublanina s čerešňami


Potrebujeme:
8 vajec
150g nerafinovaného trstinového cukru
50g panela cukru
150g špaldovej hladkej múky
50g špaldovej celozrnnej múky
50g pohánkovej múky
cca 10-15g vínneho kameňa
100ml bio repkového oleja
100ml vody
kôru z chemicky neošetreného citróna (ten môj bol tentoraz priamo zo stromu z toskánskeho citrónovníka)
cca 700g čerešní

1. Čerešne umyjeme a odkôstkujeme.
2. Múky zmiešame s vínnym kameňom a citrónovou kôrou.
3. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme z nich tuhý sneh.
4. Žĺtky s cukrami rozšľaháme dopenista a pomaly k nim prišľahávame olej a vodu podľa potreby.
5. K žĺtkovej zmesi prisypeme múčnu zmes, vymiešame do hladka a opatrne primiešavame aj sneh z bielkov.
6. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na vrch poukladáme čerešne.
7. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190°C cca 10-15 minút a následne stiahneme rúru na 170°C a dopečieme cca 25-30 minút.

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Anna 10. júna 2018 o 9:59

Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:) krásne fotky:))

Odpovedať
hitjezdravozit 14. júna 2018 o 9:16

Ďakujem pekne 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.