Aký by bol október bez halloweenskych keksíkov? Najmä ak má človek také krásne vykrajovačky. 🙂
Poznámka autorky – nejde o platenú reklamu. 😀 Normálne som si ich kúpila, pretože sú fakt pekné a tak som trošku potešila aj sama seba, keďže viete, že Halloween mám veľmi rada. 🙂 Som tak akurát šialená pre tento deň. 😉
Dve verzie aby bol každý spokojný
Keďže prvú verziu keksíkov som robila s tradičným, poctivým, kravským maslom, pretože som si chcela byť istá aby sa vydarili, ja som z nich nejedla. Nieže by som maslo nezvykla pred tým konzumovať, no v poslednej dobe som opäť viac na bezmliečnej strave, pretože som mala pocit, že už ani to maslo a občasné jedenie ovčích a kozích syrov mi nerobí dobre. Tak si zase raz dávam na chvíľu kľud a uvidíme časom.
A tak som sa pustila aj do verzie pre mňa. Nebudem sa predsa na tieto krásne strašidielka iba pozerať. 😀 Bezmliečna verzia sa na počudovanie vydarila tiež úplne skvelo. S menším rozdielom, že cesto sa trošičku ťažšie valkalo, keďže sa miestami trhalo, takže po prvom rozvalkaní som si už brala skôr menšie kúsky a nevalkala celý plát. Mne však išlo o to, aby sa pri pečení nedeformovalo, pretože potom by forma nevyšla tak pekne. A to sa chvalabohu nestalo. Nezabúdajte, pri pečiatkových alebo tvarovaných formičkách do cesta nepridávajte prášok do pečiva. Aj to totiž môže deformovať tvar.
Strašidelne dobré keksíky
Verzia s maslom
Porebujeme:
180g hladkej špaldovej múky
100g 82% masla
60g práškového trstinového cukru
1 vajce
tahitskú vanilka
1. Múku zmiešame s cukrom a vanilkou.
2. Pridáme zmäknuté (nie tekuté) maslo, vajce a v kuchynskom robote vypracujeme cesto.
3. To potom odložíme na hodinku do chladničky.
4. Následne cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme strašidelné tvary.
5. Keksíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C 14-15 minút.
Tip: Ak zvolíte tvary bez vzorov/tváričiek, odporúčam ešte teplé keksíky obaľovať v práškovom trstinovom cukre zmiešanom s cejlónskou škoricou a trochou vanilky.
Bezmliečna verzia
Potrebujeme:
120g hladkej špaldovej múky
60g celozrnnej hladkej špaldovej múky
50g ghee masla
50g kokosového masla bez príchute
60g práškového trstinového cukru
1 vajce
tahitskú vanilku
Postup je rovnaký ako pri prvej verzii, len si dosku pomúčte asi trošku viac, cesto sa pomerne rýchlo topí a po prvom rozvalkaní, keď ho znovu spracujete, sa trošku trhá.