Štrúdle patria k mojim obľúbeným dezertom. Kedysi som nedala dopustiť na tvarohovú, žiaľ s tou som sa musela rozlúčiť. Okrem nej však stále patrí k mojim favoritom maková, makovo-višňová či jablková. Dokonca už som si celkom obľúbila aj kapustovú. Keď ju robievala moja prababka, nemohla som ju ani cítiť. Sranda ako sa človeku menia chute. Keby ešte bola medzi nami a videla by, že ju zrazu zjem, neverila by vlastným očiam. 🙂
Zase raz netradične
A neverila by vlastným očiam ani keby videla moju dnešnú netradičnú. 😛 Keďže všetky hore vymenované štrúdle sú pomerne tradičné, musela som predsa vymyslieť nejakú plnku, ktorá zas až taká tradičná nie je. Od kedy som ju ochutnala, robila som ju asi 3x a úprimne som si ju zamilovala. Dobre dobre, nehovorím, že makovo-jablkovú, ktorá po tvarohovej ostala mojim favoritom, prekoná, ale je tesne za ňou. 😉
Ako inak, použila som tekvicu, ktorej sezóna je stále v plnom prúde a ktorú tak rada využívam skoro do všetkého. V sladkej verzii je rovnako perfektná ako v slaných jedlách a preto ju do dezertov veľmi rada využívam.
Lavaš – môj nový záchranca
Viete, že chlebík si pečiem sama a nerobí mi to žiaden problém. Mnohí po zistení HIT „trpia“, že nemôžu bežné pečivo a že sa im nechce každý druhý-tretí deň piecť. Ja už som si zvykla a keď sa aj náhodou stane, že zabudnem napiecť, vždy mám v mrazničke v zásobe aspoň 2 plátky. Od kedy som však spoznala Lavaš, v mrazničke mám odložený ako “prvú pomoc” aj ten. 😉
Ide o nekysnutý arménsky chlieb, ktorý sa podobá trošku na čapati, no je oveľa tenší a väčší. Je dokonalou voľbou pre histaminikov, šetrí čas a preto sme sa hneď skamarátili. 😉
Okrem toho však, že ide o pečivo, teda, že si z neho robím rôzne wrapy, zapekance a podobne, je perfektný aj do sladkej kuchyne a to najmä na štrúdle. Piekla som s ním už aj pre hostí a každý si odo mňa pýta recept na štrúdľové cesto. 😀 Hups. To žiaľ nemám ale ani ho nepotrebujem od kedy poznám Lavaš. Priznám sa, štrúdľové cesto som nikdy nerobila. Vždy mi to prišlo akosi náročné a aj keď nejde o kysnuté cesto, ide doňho ocot ak sa nemýlim a to už pri HIT nie je úplne nejvhodnejšie. S lavašom si ani nevšimnete rozdiel. A to nehovorím iba tak. Skutočne, od kedy som ho spoznala, štrúdľu som robila viac krát ako som ju za posledných 4-5 rokov vôbec jedla. 😀
Tekvicovo – jablková štrúdľa
Potrebujeme:
1 špaldový lavaš
150g najemno nastrúhanej tekvice (použila som maslovú)
3 veľké jablká
50g trstinového cukru
1 vajce
1 ČL škorice
1. Lavaš si rozprestieme a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
2. Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo, tekvicu najemno.
3. Obe navrstvíme na lavaš a posypeme cukrom a škoricou.
4. Lavaš stočíme a potrieme zvyšným vajcom. Ja si tú jednu dlhú rolku vždy prerežem na polovičky a dostanem 2 menšie štrúdle.
5. Štrúdle pečieme pri 180°C 20 minút a ešte 5 min som dopiekla vrch do chrumkava pri 200°C.