Pri otázke, čo mi chýba najviac od kedy mám HIT by som asi jednoznačne odpovedala – čokoláda. Samozrejme ďalej by som pokračovala kyslou kapustou, paradajkami…no toto všetko si nejako viem nahradiť (paradajky za žlté a na Vianoce som aj recept na kapustnicu prešpekulovala tak, že by nikto nepovedal, že nebola robená z kyslej ale z čerstvej kapusty). Avšak čokoládu len tak jednoducho nahradiť nejde!
Áno, karob používam. Prevažne dám pár lyžičiek do nejakého pečiva, napr. mramorovej bábovky alebo z neho občas spravím polevu na lievance, no uznajte aj vy, nie je to ono. Karob je skôr takým novodobým spestrením stravy a napriek tomu, že som si už naňho zvykla a v niektorých receptoch mi vyslovene chutí, čokoládovú chuť mi nenahradí nikdy.
A tak priznávam, že si čokoládu občas doprajem. Väčšinou však čo najtmavšiu a vo vegánskej verzii. Tie totižto neobsahujú mlieko. Nehovorím, že sa mi nestane, že zhreším nejakou bonbonierou alebo Toblerone (kedysi moja obľúbená čokoláda), ale to sa stane fakt iba zriedka. No čo, aj ja som len človek. ?
Ak to s čokoládou nepreženiem, kvalitná mi nespôsobuje žiadne ťažkosti. Rovnako stolerujem aj nepražené kakao, kakaové bôby alebo nátierku z nepraženého kakaa (dostať v Paleo obchode v Auparku), ktoré by histaminikom škodiť nemali! Viac o tejto problematike spísala naša úžasná Kašulka v tomto článku. 😉
A tak som si povedala, že po skoro dvoch rokoch existencie môjho blogu zverejním prvý článok, obsahujúci čokoládu. Prosím, neberte to ako nejakú provokáciu! Najmä tí, ktorí ste ešte v eliminačke. Chcem vám iba ukázať, že sa netreba všetkého báť a ak máte svoju HIT-ku pod kontrolou, môžete si občas dovoliť malý prehrešok. Tortu som robila na narodeninovú oslavu pre moju babku. Tento čoko-krém milujem a kedysi som ho robievala veľmi často, no samozrejme tentoraz som ho pretvorila na zdravšiu verziu. Okrem toho je torta aj bezlepková a bezmliečna.
Na piškótové cesto potrebujeme:
4 vajcia
120g trstinového cukru
80g ryžovej múky
30g pohánkovej múky
10g múky z hnedej ryže
Na čoko-krém potrebujeme:
100g 70%nej čokolády
30g trstinového cukru
100ml ryžovej smotany
20g kokosového oleja
1. Biely vyšľaháme so štipkou soli.
2. Postupne k nim prišľaháme cukor až kým nevznikne tuhý sneh.
3. Primiešame špachtlou žĺtka a na záver aj múčnu zmes.
4. Pečieme pri 175°C kým piškóta nebude zvrchu hnedá a na dotyk pevná.
5. Čokoládu, trstinový cukor a ryžovú smotanu na miernom ohni rozpustíme.
6. Pridáme k nej kokosový olej a necháme vychladnúť.
7. Odložíme na hodinku do chladničky aby nám krém trochu stuhol a následne ho natrieme na tortu.
8. Tortu odložíme na noc do chladničky aby stuhla.
9. Na druhý deň si upečieme makovú tortu podľa tohto receptu.
10. Keď torta vychladne potrieme ju domácim černicovým džemom (môže byť aj slivkový) a prilepíme na ňu menšiu, čokoládovú tortu.
11. Na záver som ešte tortu ozdobila čokoládovými hoblinkami a černicami a okraje som obsypala lúpanými konopnými semienkami.