Domov Dezerty Slivkové gule z fialových zemiakov

Slivkové gule z fialových zemiakov

autor: hitjezdravozit 24. augusta 2020
Slivkové gule z fialových zemiakov

Väčšinou mi príprava receptu na blog trvá dlhšie (navariť, odfotiť, upraviť, napísať…). Ale z dnešného výtvoru som bola taká nadšená, že som sa do toho všetkého rovno pustila aby som vám to už večer mohla hodiť na blog. 🙂

Pokojne aj klasické zemiaky

Na blogu už mám jeden recept z fialových zemiakov. Ide o zemiakové šúľance a preto som chvíľu uvažovala, či pridať aj ďalší “fialový”… avšak vtedy išlo skôr o ten druh bielo-fialových, takže ich výsledná farba po uvarení nebola úplne podľa mojich predstáv. Na rozdiel od dnešných. Hneď ako som guľky po prerezaní uvidela, nevedela som odolať. 🙂 Nádhera!
Pokojne si však recept pripravte aj z klasických zemiakov. Možno sa bude treba trochu pohrať s pomerom múky ale myslím si, že slivkové gule robí aj tak každý viac menej od oka. 😉

Aby nemuselo dojedať celé sídlisko

Recepty na slivkové gule sú takmer všetky s veľkého množstva zemiakov, čo je asi normálne, keď je viac členov rodiny. No čo ak ste na ne sami? A ešte k tomu máte HIT, takže ich nemôžete skladovať neviem ako dlho… Čo by som robila s guľkami z 1kg zemiakov? Môj Jožko ich moc nemusí, čiže ja keď si ich robím, tak vždy iba pre seba a preto už mám svoju porciu odhadnutú (aj tak mi minimálne 2 vždy zvýšia). A okrem toho, menšia dávka aj šetrí čas. 😛 Mala som ich hotové za 25 min (nepočítam predvarenie zemiakov).

Slivkové gule z fialových zemiakov

Slivkové gule z fialových zemiakov

Potrebujeme:
250g fialových zemiakov (v očistenom stave cca 220g)
2 prepeličie vajíčka
70g polohrubej špaldovej múky (plus na pomúčenie dosky)
štipku soli
kukuričnú strúhanku
trstinový cukor zomletý na práškový
ghee maslo
slivky

1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladnúť.
2. Očitíme ich a nastrúhame na jemnom strúhadle alebo popučíme.
3. Pridáme štipku soli, vajcia, múku a vypracujeme nelepivé cesto. Ak by ste mali pocit, že sa lepí, pridajte ešte trošku múky. Cesto rozdelíme asi na 6 častí (závisí aj od veľkosti sliviek) a rozvaľkáme ich aby sme ich potom mohli plniť.
4. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a jednou polkou naplníme cesto. Zakryjeme slivku a ugúľame guľku.
5. Guľky potom uvaríme vo vriacej vode (cca 6-7min) kým nevyplávajú na povrch.
6. Medzitým si pripravíme posyp zo strúhanky. Na panvici rozohrejeme lyžicu ghee masla a vsypeme strúhanku, ktorú mierne opražíme. Potom ju zmiešame s práškovým cukrom a obalíme v nej uvarené guľky.


Z tejto dávky mi vyšlo 6 guliek, z ktorých mne na obed stačia k polievke 4 (bez polievky by som možno zjedla všetky). Ak ich však spravíte ako dezert, tak by z toho mohli byť 2 porcie po 3 a 3 kusy. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.