Väčšinou mi príprava receptu na blog trvá dlhšie (navariť, odfotiť, upraviť, napísať…). Ale z dnešného výtvoru som bola taká nadšená, že som sa do toho všetkého rovno pustila aby som vám to už večer mohla hodiť na blog. 🙂
Pokojne aj klasické zemiaky
Na blogu už mám jeden recept z fialových zemiakov. Ide o zemiakové šúľance a preto som chvíľu uvažovala, či pridať aj ďalší “fialový”… avšak vtedy išlo skôr o ten druh bielo-fialových, takže ich výsledná farba po uvarení nebola úplne podľa mojich predstáv. Na rozdiel od dnešných. Hneď ako som guľky po prerezaní uvidela, nevedela som odolať. 🙂 Nádhera!
Pokojne si však recept pripravte aj z klasických zemiakov. Možno sa bude treba trochu pohrať s pomerom múky ale myslím si, že slivkové gule robí aj tak každý viac menej od oka. 😉
Aby nemuselo dojedať celé sídlisko
Recepty na slivkové gule sú takmer všetky s veľkého množstva zemiakov, čo je asi normálne, keď je viac členov rodiny. No čo ak ste na ne sami? A ešte k tomu máte HIT, takže ich nemôžete skladovať neviem ako dlho… Čo by som robila s guľkami z 1kg zemiakov? Môj Jožko ich moc nemusí, čiže ja keď si ich robím, tak vždy iba pre seba a preto už mám svoju porciu odhadnutú (aj tak mi minimálne 2 vždy zvýšia). A okrem toho, menšia dávka aj šetrí čas. 😛 Mala som ich hotové za 25 min (nepočítam predvarenie zemiakov).
Slivkové gule z fialových zemiakov
Potrebujeme:
250g fialových zemiakov (v očistenom stave cca 220g)
2 prepeličie vajíčka
70g polohrubej špaldovej múky (plus na pomúčenie dosky)
štipku soli
kukuričnú strúhanku
trstinový cukor zomletý na práškový
ghee maslo
slivky
1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladnúť.
2. Očitíme ich a nastrúhame na jemnom strúhadle alebo popučíme.
3. Pridáme štipku soli, vajcia, múku a vypracujeme nelepivé cesto. Ak by ste mali pocit, že sa lepí, pridajte ešte trošku múky. Cesto rozdelíme asi na 6 častí (závisí aj od veľkosti sliviek) a rozvaľkáme ich aby sme ich potom mohli plniť.
4. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a jednou polkou naplníme cesto. Zakryjeme slivku a ugúľame guľku.
5. Guľky potom uvaríme vo vriacej vode (cca 6-7min) kým nevyplávajú na povrch.
6. Medzitým si pripravíme posyp zo strúhanky. Na panvici rozohrejeme lyžicu ghee masla a vsypeme strúhanku, ktorú mierne opražíme. Potom ju zmiešame s práškovým cukrom a obalíme v nej uvarené guľky.
Z tejto dávky mi vyšlo 6 guliek, z ktorých mne na obed stačia k polievke 4 (bez polievky by som možno zjedla všetky). Ak ich však spravíte ako dezert, tak by z toho mohli byť 2 porcie po 3 a 3 kusy. 🙂
2 komentáre
ahoj, dala by sa namiesto spaldovej muky pouzivat aj nejaka bezlepkova? ak ano, aka? dakujem
Ahoj, nemám to odskušané, takže žiaľ neviem s istotou povedať.