Veľa ľudí nepoužíva kombináciu sladkého so zeleninou a pritom nevedia o čo prichádzajú. Ak zvolíte dobrú kombináciu, súhra chutí vás určite nesklame! K veľmi známym zeleninovým sladkostiam patrí napríklad mrkvová torta či cviklové brownies, ktoré obľubuje celý svet. Ja som dnes vymyslela niečo takéto 🙂
Potrebujeme:
125g ghee masla
80g trstinového cukru
2 vajcia
125g špaldovej múky
1 ČL sóda bikarbony
kôra z polky bio citróna
50g najemno nastrúhanej mrkvy
50g najemno nastrúhanej cukety
1. Maslo izbovej teploty rozmixujeme s cukrom.
2. Pridáme vajce a mixujeme ďalej.
3. Múku zmiešame so sódou bikarbonou a spolu s citrónovou kôrou pridáme k mokrým ingredienciám.
4. Na záver špachtlou primiešame zeleninu.
5. Pečieme 18-20 min pri 180°C v tortovej forme rozmeru 20cm.
Krém:
1 konzerva kokosovej smotany (samozrejme bez akýchkoľvek pridaných látok, kupovaná v bio obchode, neodporúčam tie, čo bežne dostať v supermarketoch, tie totižto obsahujú pridané látky)
1 PL zomletého trstinového cukru na práškový
kôra z druhej polky citróna
1. Konzervu dáme deň pred otvorením do chladničky a pár hodín pred šľahaním dáme do chldničky aj nerezovú misku na šľahanie.
2. Vyberieme ich až tesne pred šľahaním.
3. Smotanu pár minút šľaháme až potom k nej opatrne prisypeme cukor, kôru z citróna a šľaháme ďalej.
4. Nebude úplne tuhá ako klasická smotana na šľahanie, no pekne udržala svoj tvar na torte.
Bohužiaľ nemám fotku rezu, pretože som ju brala na návštevu.
4 komentáre
Pati, aku znacku smotany pouzivas?
Ahoj Katka, značka sa volá Zafír. Je to malá modrá plechovka, ktorá má 165ml.
Dakujem. Este som ju v kosiciach nikde nevidela, tak mozno skusim objednat cez internet. Zatial sa mi nikdy nepodarilo uplne naslahat kokosovy krem…
Nie je začo 🙂 No však ani mne 🙁 Ani tento krém nie je úplne tuhý ako som písala..ale aspoň sa nerozteká a v tenšej vrstve držal na torte úplne v pohode 😉 Neviem, či existuje skutočne taká alternatíva (bez želatíny a iných pridaných látok), z ktorej vznikne fakt tvrdý krém.