Home Články Tradičné či netradičné?

Tradičné či netradičné?

written by hitjezdravozit 27. decembra 2017

V tomto článku sa s vami chcem podeliť o moje tohtoročné vianočné skúsenosti, tipy ako sa dajú tradičné jedlá vhodne pretvoriť ale i moje prehrešky a ich dôsledky. Ani ja nie som svätá a nestravujem sa vždy ukážkovo. Nehanbím sa však za to, pretože aspoň vám o tom môžem porozprávať. Človek sa učí z vlastných chýb, no vy sa môžete učiť aj z tých mojich. 😉

Misa s nízkohistamínovými dobrotami

Štedrý večer
V minuloročnom článku “Čo som dnes jedla” ste mohli nahliadnuť do môjho celodenného jedálnička na Štedrý večer. Tento rok to vyzeralo veľmi podobne. S maminou sme dve histaminičky, takže menu bolo prispôsobené nám. Kedysi sme hríbovú polievku varili už ráno a večer sa prihriala. Teraz sa varí tesne pred večerou a vynecháva sa smotanová zápražka. Zahusťovať sa predsa dá aj inak, napríklad zemiakom. Druhé máme ešte stále klasické. Žiadna ryža, či varené zemiaky, ale zemiakový šalát! Aspoň raz za rok si ho chceme dopriať aj my. Avšak od minulého roka je robený na náš spôsob (viď recept vo vyššie spomenutom článku). Čo sa týka rybky, mali sme už aj v trúbe pečenú, no tá vyprážaná je aj tak klasika. Ja viem, možno to nie je úplne najšetrnejší spôsob varenia, no vyprážame asi tak 2x do roka, takže to nepovažujem za veľký prehrešok. Samozrejme trojobal neobsahoval bielu múku ani obchodnú strúhanku. Mamina spravila svoju vlastnú z nastrúhaného suchého pečiva zmiešaného s trochou kukuričnej strúhanky a ryba sa vyprážala na masti.
Počas večera sme si dopriali aj vínko, samozrejme bezhistamínové! 😉
Vianoce teda dopadli bez akýchkoľvek ťažkostí či bolehlavu na druhý deň.

Najlepšia hríbová ako od babičky

Prvý sviatok vianočný
Tento rok som prvý krát vianocovala ako “pani” a tak sme toho mali v prvý sviatok vianočný trochu viac. Tradične sa chodilo na obed k môjmu dedovi, no teraz sme tam išli až podvečer a pred tým sme absolvovali obed u svokrovcov i návštevu manželovej babky. Keďže z manželovej rodiny HIT, ani iné alergie, nemá nikto, trochu som sa obávala, ako obed dopadne. Svokra robila vývar a kačicu, ku ktorej špeciálne pre mňa spravila ryžu. Okrem toho bola kačka z domáceho chovu. Napriek tomu som si Daosin dala. Istota je istota.
U manželovej babky to už bolo náročnejšie. Tam boli samé vysokohistamínové veci, no keďže som nechcela aby bola smutná, že si nič nedám, ochutnala som polovičku z medového rezu a ešte som si domov nechala zabaliť plnený kapustový list. Zo zákusku mi nebolo nič. Bol to fakt iba kúsok. Kapustový list som si nechala až na večer, keďže sme ešte išli k dedovi. Tam som už jesť nevládala nič. Mali hus, domáce knedle, polievky, no to už by bolo priveľa. Dala som si iba keksíky, ktorých som sa ale nemusela obávať, pretože strýko má celiakiu, takže všetky boli bezlepkové.
Keď sme prišli domov, spomenula som si na kapustu a tak som si ju zohriala. Samozrejme opäť s Daosinom, no tentoraz nezabral ani ten. Najväčší problém asi bol, že bola veľmi pikantná. Po večeri mi bolo ťažko, pálil ma žalúdok, do hodinky ma striasalo a musela som si ľahnúť. Chvalabohu som to cez noc vyspala a do rána akoby sa ani nechumelilo.

Druhý sviatok vianočný
Dnes nás čakal obed u mojej babky, ktorá si tiež neustále láme hlavú tým, čo nám navarí. A tak som jej tento rok išla pomôcť.
Roky bola tradíciou koložvárska kapusta, ktorú milujem! Keby sa ma niekto opýtal, ktoré jedlo mi chýba najviac popri HIT povedala by som asi, že koložvárska alebo segedín.
A tak sme sa do nej tento rok spoločne pustili. Samozrejme s menšími inováciami. Mäso sme kúpili čerstvé pred Vianocami, dali sme ho zomlieť a odložili do mrazničky. Vybrali sme ho až v deň varenia. Klobása bola taktiež domáca, ktorú si bežne pár krát do mesiaca dáme aj my s mamou, no ak ju vôbec netolerujete, pokojne by ste ju mohli vynechať. Ryža bola naša, jazmínová. Varilo sa všetko na masti a dochucovalo sa protizápalovými bylinkami a koreninami. Smotana sa úplne vynechala a nahradila sa ryžovou.
Ako však s kapustou? Môj plán bol spraviť ju úplne nízkohistamínovo, teda uvariť klasickú kapustu vo vode s kyselinou citrónovou. Robila som tak minulý rok kapustnicu a bola na nerozoznanie od klasickej. No keďže babka sa až tak veľmi tradíciám nechce vzdialiť, tento môj nápad neprešiel. Ja ho ale určite raz vyskúšam!
A tak sme zostali pri kyslej kapuste. A práve kvôli nej som si Daosin dala aj dnes. Zjavne pomohol alebo bola koložvárska (až na tú kapustu) skutočne veľmi šetrne pripravená, pretože som nemala absolutne žiadne ťažkosti. Ani k večeru, ani na druhý deň.
Okrem kapusty som v tento deň už nič “hlavné” nejedla. Po troch dňoch som mala skutočne pocit, že mám dosť. 😀 Nebolo mi zle, nebola som ani prejedená, len som už nemala chuť večerať. Dala som si iba trojdňový makovník mojej maminy (okrem droždia tiež nízkohistamínový). Keď môžeme pár dňové obchodné pečivo, prečo by sme nemohli aj domáci kysnutý koláč? Bez problémov!
Robila aj orechový a ja som tento rok konečne odstriehla aký je vzťah môjho tela a orechov. Cez Vianoce je orechových dobrôt všade požehnane a tak neobišli ani mňa. Zistila som, že ak si dám orechy v malom množstve, polku orechového koláčiku alebo jeden keksík s orechami, tak je to v poriadku. Akonáhle si dám viac niečoho v čom sú orechy, vyhádže sa mi jazyk, ktorý ma potom svrbí/štípe. Obvykle to ale na druhý deň prejde.


Koložvárska patrila vždy k mojim obľúbencom


Tradičný makovník a orechovník robievali ešte moje prababky

Vianoce nie sú iba o jedle, ale poteší, ak sa histaminik schuti a bez ťažkostí napapá. 🙂
Verím, že vaše sviatky prebehli tiež bez väčších ťažkostí a že ste si aj vy dopriali aspoň trošku tradičného. Všetko sa totižto dá do určitej miery pretvoriť tak, aby ste si to raz za rok mohli dopriať. Samozrejme nie počas eliminačnej diéty alebo pri iných ťažkostiach!
Vidíte, aj ja som sa až na tretie Vianoce odvážila siahnuť po kapuste (dokonca hneď dva krát). 😀 Ale je to skvelý príklad, aký veľký rozdiel je i v samotnej prípravne. Kým plnená kapusta od manželovej babky mi nesadla, pretože bola štipľavá, neviem aké čerstvé mäso do nej použila a bola aj zohriata, s mojou koložvárskou, čerstvo navarenou, s čerstvými i protizápalovými ingredienciami nebol žiaden problém. To ale neznamená, že by sadla aj vám! Veď viete, každému vedí resp. nevadí niečo iné.

V konečnom dôsledku dopadli moje Vianoce veľmi dobre, s úsmevom na tvári a dnes už pokračujem v klasickom nízkohistamínovom a hlavne “neprejedacom móde”. 😀
Ak máte nejaké dotazy, či otázky, pokojne mi napíšte alebo sa podeľte o vaše skúsenosti do komentárov. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

4 komentáre

Andrea 1. januára 2018 at 10:30

Ahoj Patricia, zase raz paradny clanok, vdaka 🙂
Vinsujem Ti krasny a bezproblemovy dalsi rok 🙂
Prosim ta to bezhistaminove vino ti nerobi ziadne problemy? Asi vyskusam len obavam :-/

Reply
hitjezdravozit 2. januára 2018 at 11:09

Ahoj Andrejka, ďakujem pekne 🙂 Krásny Nový rok prajem aj tebe!
Vínko mi nerobí problémy chvalabohu 🙂 Treba skúsiť. Všetci sme iní, no poznám viacerých histaminikov, ktorí ich znášajú dobre. 🙂

Reply
Andrea 2. januára 2018 at 11:23

Dakujem Pati velice, uz som si objednala,cez vikend skusim, takze ho pijes bez daosinu? 🙂

Reply
hitjezdravozit 2. januára 2018 at 11:34

Samozrejme 🙂 Pozor iba na jednu vec. Ak ho otvoríš, bolo by fajn ho aj hneď vypiť. Nehovorím sama liter naraz 😀 Daj si ho s manželom alebo kamarátkou. Niekomu totižto vadí, ak je už vínko otvorené a pije ho viac dní. Potom daj vedieť ako chutilo 😉

Reply

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu