Home Hlavné jedlá Novoročná nízkohistamínová kapustnica

Novoročná nízkohistamínová kapustnica

written by hitjezdravozit 3. januára 2017
Novoročná nízkohistamínová kapustnica

Po tohtoročnom nízkohistamínovom zemiakovom šaláte je toto ďalší recept do zbierky, ktorý mi potvrdil, že nič nie je nemožné a aj chuť kapustnice sa dá vyčarovať bez vysokohistamínových potravín. Jedli sme ju celá rodina a každému chutila viac ako tá, ktorú sme robili doteraz. Jediný badateľný rozdiel bol, že nebola červená ako zvykla byť od mletej sladkej papriky, ale fialová od červenej kapusty. Podľa mňa je však zvláštna práve tým a mne sa veru páči aj na pohľad 🙂
Kapustnica je okrem toho aj vegánska, bezlepková a bezmliečka.

kapustnica
Potrebjeme:
1 šalotku
1 fialovú cibuľu
pol hlávky stredne veľkej bielej kapusty
1 hlávku malej fialovej kapusty
4 zemiaky
za hrsť domácich sušených hríbov
2 strúčiky cesnaku
5 ks sušených sliviek
4 PL červenej šošovice (nemusí byť)
himalájsku soľ
2 bôbkové listy
1 KL mletej rasce
štipka čiernej rasce
1 KL ligurčeku
1 cm čerstvého galgantu (nemusí byť)
cca 1 ČL kyseliny askorbovej (čistý vitamín C)
1 PL cirokovej múky
kokosový olej

1. Na kokosovom oleji opražíme šalotku a cibuľku.
2. Pridáme všetky koreniny a chvíľu necháme opražiť, aby sa z každej pustila chuť.
3. Medzitým kapusty nastrúhame v kuchynskom robote (alebo nakrájame) na tenké pásiky a pridáme do hrnca.
4. Osolíme ich a pár minút prikryté podusíme.
5. Zatiaľ prepláchneme a namočíme sušené hríby a ošúpeme zemiaky, ktoré nakrájame na malé kocky.
6. Po niekoľkých minutách keď nám kapusta trošku zmäkla a klesla na spodok hrnca, pridáme zemiaky, hríby, slivky a zalejeme vodou.
7. Pridáme aj pretlačený cesnak a za občasného miešania varíme približne 35-40 minút.
8. Po uplynutí času pridáme prepláchnutú šošovicu a varíme posledných 15 minút aby zmäkla. Tento krok môžete pokojne vynechať ak chcete mať skôr tradičnú kapustnicu. Mamina zvykla šošovicu pridávať do tej novoročnej aby sme v novom roku prilákali peniažky a tak sme si na to už akosi zvykli.
9. Na záver polievku zahustíme cirokovou múkou rozmiešanou vo vode.
10. Po odstavení kapustnice z ohňa do nej zamiešame kyselinu askorbovú, aby sme docielili chuť pravej kapustnice a ešte k tomu získali aj potrebný denný prísun vitamínu C.
Tip.: Pridávajte ju postupne a ochutnávajte, aby ste odhadli kyslosť presne podľa vášho gusta.

kapustnica-3

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 comment

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top