Tento recept je proste klasika. Samozrejme je opäť trošku prerobený aby vyhovel našim potrebám. Okrem toho viete, že ja rada pretváram a pridávam tradičným receptom istú modernizáciu, či ako to nazvať. 🙂
Bielu múku som preto zamenila za celozrnnú špaldovú a pridala k nej trošku gaštanovej, biely cukor vymenila za trstinový a ubrala z neho skoro polovicu no a aby sme sa vyhli vlašským orechom, zamenila som ich za pekanové.
Dokonca sa mi tentoraz podarilo spraviť aj foto-postup, keďže som mala šikovní pomocníčku, moju maminu. 🙂
Čo poviete, je podobný aj ten váš rodinný jablčník? 🙂
Potrebujeme:
370 celozrnnej špaldovej múky
30g gaštanovej múky
7g bezfosfátového prášku do pečiva
200g masla
50-100g zomletého trstinového cukru (ja som dala 50g, čo mne osobne stačilo, no rodina by pridala, takže je na vás nakoľko sladíte)
1 vyškrabkaný vanilkový struk
1 vajce
200ml mandľového mlieka (alebo iného rastlinného)
štipka soli
Na plnku:
cca 1,5kg jabĺk
50g trstinového cukru
za hrsť nesírených hrozienok
1-2ČL škorice
Na vrch:
1 vajce
pekanové orechy
práškový cukor (alebo zomletý trstinový)
1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, cukrami a soľou.
2. Maslo nastrúhame na veľkom strúhadle a pridáme k múčnej zmesi spolu s vajcom a mliekom.
3. Ručne alebo v kuchynskom robote vypracujeme cesto. Necháme odpočívať kým si pripravíme plnku.
4. Jablká ošúpeme a nastrúhame.
5. Cukor zmiešame so škoricou.
6. Cesto rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme natenko.
7. Prvú časť uložíme na maslom potretý plech a navrstvíme na ňu jablká, ktoré posypeme cukrovo-škoricovou zmesou a hrozienkami. Na túto vrstvu položíme druhú časť cesta.
8. Cesto popicháme vydličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na záver posypeme rozdrvenými pekanovými orechami.
9. Koláč pečieme pri 180°C približne 45 minút.
Tip navyše: Do plnky môžete pridať aj zomleté pekanové orechy, keďže moja prababka v pôvodnom recepte pridávala vlašské. Avšak viem, že pekanové sú pomerne drahé a tak som sa pokúšala spraviť recept dostupný pre každého. Bez orechov v plnke je totižto koláč tak isto vynikajúci. 😉