Home DezertyKoláče, torty Tradičný jablkový koláč

Tradičný jablkový koláč

written by hitjezdravozit 12. marca 2018
Tradičný jablkový koláč

Tento recept je proste klasika. Samozrejme je opäť trošku prerobený aby vyhovel našim potrebám. Okrem toho viete, že ja rada pretváram a pridávam tradičným receptom istú modernizáciu, či ako to nazvať. 🙂
Bielu múku som preto zamenila za celozrnnú špaldovú a pridala k nej trošku gaštanovej, biely cukor vymenila za trstinový a ubrala z neho skoro polovicu no a aby sme sa vyhli vlašským orechom, zamenila som ich za pekanové.
Dokonca sa mi tentoraz podarilo spraviť aj foto-postup, keďže som mala šikovní pomocníčku, moju maminu. 🙂
Čo poviete, je podobný aj ten váš rodinný jablčník? 🙂

Tradičný jablkový koláč
Potrebujeme:
370 celozrnnej špaldovej múky
30g gaštanovej múky
7g bezfosfátového prášku do pečiva
200g masla
50-100g zomletého trstinového cukru (ja som dala 50g, čo mne osobne stačilo, no rodina by pridala, takže je na vás nakoľko sladíte)
1 vyškrabkaný vanilkový struk
1 vajce
200ml mandľového mlieka (alebo iného rastlinného)
štipka soli

Na plnku:
cca 1,5kg jabĺk
50g trstinového cukru
za hrsť nesírených hrozienok
1-2ČL škorice

Na vrch:
1 vajce
pekanové orechy
práškový cukor (alebo zomletý trstinový)

1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, cukrami a soľou.
2. Maslo nastrúhame na veľkom strúhadle a pridáme k múčnej zmesi spolu s vajcom a mliekom.
3. Ručne alebo v kuchynskom robote vypracujeme cesto. Necháme odpočívať kým si pripravíme plnku.
4. Jablká ošúpeme a nastrúhame.
5. Cukor zmiešame so škoricou.
6. Cesto rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme natenko.
7. Prvú časť uložíme na maslom potretý plech a navrstvíme na ňu jablká, ktoré posypeme cukrovo-škoricovou zmesou a hrozienkami. Na túto vrstvu položíme druhú časť cesta.
8. Cesto popicháme vydličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na záver posypeme rozdrvenými pekanovými orechami.
9. Koláč pečieme pri 180°C približne 45 minút.


Tip navyše: Do plnky môžete pridať aj zomleté pekanové orechy, keďže moja prababka v pôvodnom recepte pridávala vlašské. Avšak viem, že pekanové sú pomerne drahé a tak som sa pokúšala spraviť recept dostupný pre každého. Bez orechov v plnke je totižto koláč tak isto vynikajúci. 😉

Mohlo by sa vám páčiť aj

Vyberte svoju menu
EUR Euro