Domov Pečivo Vianočka bez kysnutia

Vianočka bez kysnutia

autor: hitjezdravozit 25. januára 2022
Vianočka bez kysnutia

Máme tu už rôzne pečivká bez kysnutia, no vianočka mi tu veru ešte chýbala. A keď poviem chýbala, tak mám na mysli, že mi skutočne chýbala, pocitovo, pretože ju MILUJEM! Som proste vianočkový typ. 🙂 A tak to dnes, takto pár týždňov pred pôrodom napravujem.

Bez kysnutia aj bez mlieka

Niekto by si povedal, že veď bez kysnutia nie je žiadna veda, stačí použiť jogurt, či tvaroh… No viete, že ja sa s tými mliečnymi výrobkami veľmi nekamarátim a pri HIT sú tak na tom viacerí. Mnohí máte tiež pridruženú alergiu na BKM a tak som chcela vyhovieť aj vám (nám). 😉 Ghee maslo je mojou obľúbenou a najmä tou najkvalitnejšou náhradou za klasické maslo. No a čo sa týka mlieka? To ma naučila ešte moja kvásková kamoška Petronelka, že mlieko sa dá vždy nahradiť vodou. Ale keďže my nepoužijeme v tomto recepte ani kvások, ja som preto, pre dosiahnutie ešte trošku nadýchanejšieho cesta, priliala namiesto vody perlivú sódu zo sóda streamu.

Vianočka bez kysnutia


Potrebujeme:

300g hladkej špaldovej múky
1 ČL mletých ľanových semienok
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov (kľudne taká kopcovitejšia)
50g mletého trstinového cukru
štipku soli
1 vajce
50g zmäknutého ghee masla
120ml perlivej sódy zo sóda streamu (minerálky)
kôru z chemicky neošetreného citróna (ak nemáte k dispozícii, nemusí byť)
za hrsť hrozienok (predom namočených do ľubovoľného čaju)
1 prepeličie vajíčko + mandľové lupienky (na vrch)

1. Zmiešame všetky suché ingrediencie, pridáme vajíčko, zmäknuté (nie tekuté, horúce) ghee maslo a postupne prilievame sódu (závisí od veľkosti vajíčka, možno Vám bude stačiť aj menej ako 120ml). Raz som mala dosť veľké vajíčko, tak som ešte pridávala múku. Môžete to poriešiť aj takto. 🙂
2. Cesto vypracujeme buď v kuchynskom robote alebo ručne. Ja zvyknem začať s robotom a potom to už iba dotiahnem ručne.
3. Vianočku zapletám zo 4 prameňov, tento spôsob mi príde najjednoduchší. 😀 Ale kľudne si pozrite obrázky na nete a zapleťte podľa seba. Možností je neúrekom.
4. Na záver vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Môj tip je, aby ste nemuseli rozbíjať slepačie, z ktorého by vám aj tak ostalo – ja vždy radšej použijem 1 prepeličie.
5. Vianočku pečieme pri 180°C cca 35 minút. Závisí aj od rúry.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme