Domov Eliminačná diéta Ryžová ajurvédska polievka
Ryžová ajurvédska polievka

Tento recept vám sľubujem už niekoľko týždňov a oficiálne to bol u vás asi najpýtanejší recept. 🙂 A ani sa nečudujem. Ide o jednoduchú, ale o to sýtejšiu, polievku, ktorá sa hodí do “každého počasia”. Aj pri eliminačnej diéte.

Zakaždým nový recept

Najlepšie na nej je, že ju dokážete dokola obmieňať a vždy dostanete takmer nový recept. Ja som vám spísala taký ten môj základný a do zátvoriek som vždy napísala ďalšie alternatívy/obmeny. Ingrediencie striedam podľa sezónnosti, podľa chuti alebo podľa toho, čo zrovna doma mám nakúpené. Základom je vždy ryža, nejaká strukovina, zelenina, zelené listy a koreniny. Avšak to, aké zvolíte je len a len na vás. 🙂

Ryžová ajurvédska polievka


Potrebujeme:
100g basmati alebo jazmínovej ryže
60g červenej šošovice (alebo iná strukovina, ktorá sa kratšie varí – polený žltý hrach, toor dal, beluga, prípadne predvarená strukovina – mungo, cícer ale to už zbytočne pridáva prácu)
2 mrkvy (alebo iná zelenina – fenikel, topinambur, batát, kvaka…)
4-5 stoniek kučeravého kelu (alebo iná listová zelenina – mangold, pak choy…)
čerstvú petržlenovú vňať
ghee maslo (alebo kokosový olej)
soľ
jesennú ajurvédsku zmes korenia (alebo akékoľvek iné ajurvédske koreniny podľa chuti, prípadne vlastnú zmes…)
štipku asafoetidy (čertovo lajno) a galgantu (nie je nutné, ak bežne nepoužívate)
1,3 l vody

Jesenná zmes korenia

1 PL koriandrových semienok
1 PL rímskej rasce
2 ČL feniklových semienok
1 PL kurkumy
1 ČL mletého zázvoru

Na suchej panvici opražíme celé korenia, potom ich zomelieme na kávovom mlynčeku a zmiešame s kurkumou a zázvorom. Zmes skladujeme v uzatvárateľnej nádobke.

Postup:
1. Na ghee oleji opražíme na malé kocky nakrájanú mrkvu. Pridáme prepláchnutú ryžu, na malé kúsky nakrájané stonky kučeravého kelu (listy až na záver), petržlenovú vňať a zalejeme vodou. Osolíme a varíme cca 15 minút.
2. Medzitým si namočíme na tých 15 minút červenú šošovicu a natrháme listy kelu na menšie kúsky.
3. Červenú šošovicu pridáme keď je už ryža polomäkká a varíme do zmäknutia oboch.
4. V malej panvičke si zohreme ghee maslo, pridáme cca 2 ČL jesennej zmesi korenia, štipku asafoetidy a galgantu a zahrejeme aby pustili arómu. Potom ich vlejeme do polievky, pridáme listy kelu a odstavíme z ohňa.
5. Podávame napríklad s čerstvými plackami čapati.


Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kuchárske knihy pre histaminikov