Domov Eliminačná diéta Ryžová ajurvédska polievka
Ryžová ajurvédska polievka

Tento recept vám sľubujem už niekoľko týždňov a oficiálne to bol u vás asi najpýtanejší recept. 🙂 A ani sa nečudujem. Ide o jednoduchú, ale o to sýtejšiu, polievku, ktorá sa hodí do “každého počasia”. Aj pri eliminačnej diéte.

Zakaždým nový recept

Najlepšie na nej je, že ju dokážete dokola obmieňať a vždy dostanete takmer nový recept. Ja som vám spísala taký ten môj základný a do zátvoriek som vždy napísala ďalšie alternatívy/obmeny. Ingrediencie striedam podľa sezónnosti, podľa chuti alebo podľa toho, čo zrovna doma mám nakúpené. Základom je vždy ryža, nejaká strukovina, zelenina, zelené listy a koreniny. Avšak to, aké zvolíte je len a len na vás. 🙂

Ryžová ajurvédska polievka


Potrebujeme:
100g basmati alebo jazmínovej ryže
60g červenej šošovice (alebo iná strukovina, ktorá sa kratšie varí – polený žltý hrach, toor dal, beluga, prípadne predvarená strukovina – mungo, cícer ale to už zbytočne pridáva prácu)
2 mrkvy (alebo iná zelenina – fenikel, topinambur, batát, kvaka…)
4-5 stoniek kučeravého kelu (alebo iná listová zelenina – mangold, pak choy…)
čerstvú petržlenovú vňať
ghee maslo (alebo kokosový olej)
soľ
jesennú ajurvédsku zmes korenia (alebo akékoľvek iné ajurvédske koreniny podľa chuti, prípadne vlastnú zmes…)
štipku asafoetidy (čertovo lajno) a galgantu (nie je nutné, ak bežne nepoužívate)
1,3 l vody

Jesenná zmes korenia

1 PL koriandrových semienok
1 PL rímskej rasce
2 ČL feniklových semienok
1 PL kurkumy
1 ČL mletého zázvoru

Na suchej panvici opražíme celé korenia, potom ich zomelieme na kávovom mlynčeku a zmiešame s kurkumou a zázvorom. Zmes skladujeme v uzatvárateľnej nádobke.

Postup:
1. Na ghee oleji opražíme na malé kocky nakrájanú mrkvu. Pridáme prepláchnutú ryžu, na malé kúsky nakrájané stonky kučeravého kelu (listy až na záver), petržlenovú vňať a zalejeme vodou. Osolíme a varíme cca 15 minút.
2. Medzitým si namočíme na tých 15 minút červenú šošovicu a natrháme listy kelu na menšie kúsky.
3. Červenú šošovicu pridáme keď je už ryža polomäkká a varíme do zmäknutia oboch.
4. V malej panvičke si zohreme ghee maslo, pridáme cca 2 ČL jesennej zmesi korenia, štipku asafoetidy a galgantu a zahrejeme aby pustili arómu. Potom ich vlejeme do polievky, pridáme listy kelu a odstavíme z ohňa.
5. Podávame napríklad s čerstvými plackami čapati.


Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.