Domov Bezlepkové recepty Ľahká letná torta

Ľahká letná torta

autor: hitjezdravozit 9. augusta 2019
Ľahká letná torta

Jednoduché koláče mám najradšej. Nehovorím, že by som si sem tam nedala aj tradičný krémeš alebo iný, poriadne krémový zákusok z cukrárne, no tie sú zväčša mliečne a tak vždy skončím pri tých svojich pokus. A dnes uľahodím viacerým, pretože je to po čase zase raz bezlepkový, bezmliečny a aj lowhit recept. 🙂 V hlavnej úlohe – mandľová múka, jedna z mojich obľúbených, prirodzene sladkastých, bezlepkových múk.

Výborná na záhradnú party

Táto tortička sa perfektne hodí na nejakú garden party. Doma ju upečiete, necháte vychladnúť, prinesiete von do záhrady a ozdobíte tým, čo nájdete (samozrejme ak aspoň niečo pestujete). 😛 Ja som siahla po malinách, ktoré mali práve sezónu,  no keby som ju robila dnes, použila by som černice. Teraz totiž dozrievajú tie. K tomu pár byliniek či jedlých kvetov a máme hotovo. 😉 Mimo sezóny zas stačí ak ju prelejete nejakým orechovým maslom alebo potriete domácim džemom.
I keď je tortička vlastne bez akéhokoľvek krému, napriek tomu je šťavnatá a mne osobne chutí aj iba tak. Dajte si ju napríklad k čaju alebo ku káve.

Ľahká letná torta


Potrebujeme:

4 vajcia
80g trstinového cukru
125g mandľovej múky
1 PL kokosovej múky (cca 10g)*
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
¼ KL tahitskej vanilky
štipku soli

* Ak doma bežne nemáte oba druhy, pokojne kokosovú vynechajte a dajte o to viac mandľovej.

1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a bielky so štipkou soli do tuhého snehu.
2. Mandľovú múku zmiešame s kokosovou, práškom do pečiva a vanilkou.
3. Zašaľaháme k žĺtkovej zmesi a na záver špachtľou opatrne primiešame sneh.
4. Tortičku pečieme vo forme s priemerom 20cm pri 180°C kým bude zvrchu hnedkastá a na dotyk pružná (cca 20-25 min – závisí aj od rúry).
5. Tortu som potom pofrkala polevou z vody, kyseliny askorbovej a práškového cukru (hustota odhadom – náhrada citrónovej polevy) a ozdobila čerstvými malinami z našej záhrady (možno nahradiť aj iným ovocím), medovkou, levandulou a lupeňmi jedlých kvetov.


Poznámka: Toto je základné cesto, ktoré je vynikajúce aj samo o sebe. Ale na spestrenie môžete vyskúšať pridať napríklad čerstvú alebo sušenú levandulu, škoricu, 1 PL karobu či nepraženého kakaa…a vždy dostanete novú príchuť. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top