Home Bezlepkové recepty Ľahká letná torta

Ľahká letná torta

written by hitjezdravozit 9. augusta 2019
Ľahká letná torta

Jednoduché koláče mám najradšej. Nehovorím, že by som si sem tam nedala aj tradičný krémeš alebo iný, poriadne krémový zákusok z cukrárne, no tie sú zväčša mliečne a tak vždy skončím pri tých svojich pokus. A dnes uľahodím viacerým, pretože je to po čase zase raz bezlepkový, bezmliečny a aj lowhit recept. 🙂 V hlavnej úlohe – mandľová múka, jedna z mojich obľúbených, prirodzene sladkastých, bezlepkových múk.

Výborná na záhradnú party

Táto tortička sa perfektne hodí na nejakú garden party. Doma ju upečiete, necháte vychladnúť, prinesiete von do záhrady a ozdobíte tým, čo nájdete (samozrejme ak aspoň niečo pestujete). 😛 Ja som siahla po malinách, ktoré mali práve sezónu,  no keby som ju robila dnes, použila by som černice. Teraz totiž dozrievajú tie. K tomu pár byliniek či jedlých kvetov a máme hotovo. 😉 Mimo sezóny zas stačí ak ju prelejete nejakým orechovým maslom alebo potriete domácim džemom.
I keď je tortička vlastne bez akéhokoľvek krému, napriek tomu je šťavnatá a mne osobne chutí aj iba tak. Dajte si ju napríklad k čaju alebo ku káve.

Ľahká letná torta


Potrebujeme:

4 vajcia
80g trstinového cukru
125g mandľovej múky
1 PL kokosovej múky (cca 10g)*
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
¼ KL tahitskej vanilky
štipku soli

* Ak doma bežne nemáte oba druhy, pokojne kokosovú vynechajte a dajte o to viac mandľovej.

1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a bielky so štipkou soli do tuhého snehu.
2. Mandľovú múku zmiešame s kokosovou, práškom do pečiva a vanilkou.
3. Zašaľaháme k žĺtkovej zmesi a na záver špachtľou opatrne primiešame sneh.
4. Tortičku pečieme vo forme s priemerom 20cm pri 180°C kým bude zvrchu hnedkastá a na dotyk pružná (cca 20-25 min – závisí aj od rúry).
5. Tortu som potom pofrkala polevou z vody, kyseliny askorbovej a práškového cukru (hustota odhadom – náhrada citrónovej polevy) a ozdobila čerstvými malinami z našej záhrady (možno nahradiť aj iným ovocím), medovkou, levandulou a lupeňmi jedlých kvetov.


Poznámka: Toto je základné cesto, ktoré je vynikajúce aj samo o sebe. Ale na spestrenie môžete vyskúšať pridať napríklad čerstvú alebo sušenú levandulu, škoricu, 1 PL karobu či nepraženého kakaa…a vždy dostanete novú príchuť. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top