Domov Bezlepkové recepty Pizza pre histaminikov (bez lepku)

Pizza pre histaminikov (bez lepku)

autor: hitjezdravozit 26. januára 2017
Pizza pre histaminikov (bez lepku)

Pizzu mnohí zaraďujú k najpopulárnejším jedlám na svete, napriek tomu, že teda vôbec nepatrí k tým najzdravším. Keďže pre nás je dokonca jednou obrovskou histamínovou bombou, myslím si, že len málokto z vás má odvahu dopriať si ju.
To ale môžete zmeniť, keďže po tej mojej vás určite žiadne reakcie nečakajú 😉
Už viac ako rok dozadu som podobnú skúšala, no nebola bezlepková a vlastne nepatrila medzi úplne víťazné ? Som rada, že sa mi konečne podarilo vytvoriť cesto, s ktorým sa dá pracovať a chutí dobre. Čo sa týka „paradajkového základu“, u mňa sa veľmi osvedčil ten z červenej papriky.
Oblohu si samozrejme môžete zvoliť akúkoľvek a pokiaľ nemáte alergiu na mliečnu bielkovinu, pokojne použite mozzarellu, ktorá je vlastne takým pizzovým základom. Ja som namiesto nej využila vegánsky syr.
Keby som nemala HIT určite by som si pripravila úplne inú oblohu, viac taliansku, keďže talianske chute patrili k mojim obľúbeným, no som vďačná, že si vôbec pizzu môžem dať ?
V prípade, že netrpíte celiakiou, vyskúšajte aj toto ďalšie nekysnuté cesto na pizzu ?

pizza 1

Potrebujeme:
100g ryžovej múky
50g pohánkovej múky
35g kukuričnej múky
25g tapiokovej múky
2g guarovej gumy
6g bezfosfátového prášku do pečiva
1 PL olivového oleja
10g medu
130ml vlažnej vody
1 ČL himalájskej soli

Na oblohu:
1 červenú papriku
šampiňóny
cuketu
kukuricu
vegánsky syr
bazalku
oregano
1 strúčik cesnaku
himalájsku soľ

1. Zmiešame múky s guarovou gumou, práškom do pečiva a soľou.
2. Pridáme med, olivový olej a za stáleho miešania prilievame vodu.
3. Cesto sa môže zdať sypké, takže ho skúsime poriadne zapracovať rukami a až potom pridáme podľa potreby viac vody. Ja som robila 2 cestá a prvé sa mi podarilo dosť lepkavé, keďže som dala asi 150ml vody. Ono pôsobí, že znesie viac vody, no keď ho spracujete ručne, budete vidieť, že tých 130ml je dosť.
4. Necháme cesto pol hodinu odpočinúť a medzitým si pripravíme paprikový základ.
5. Papriku nakrájame na pásiky a dáme variť do zmäknutia.
6. Zlejeme z nej vodu a rozmixujeme ju tyčovým mixérom.
7. Trošku ju necháme vychladnúť a potom do nej primiešame soľ, bylinky a pretlačený cesnak.
8. Mrazenú kukuricu tak isto uvaríme vo vode.
9. Šampiňóny a cuketu nakrájame a vegánsky syr nastrúhame (dá sa kúpiť aj hotový strúhaný).
10. Pizzové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (múčila som ryžovou múkou).
11. Ešte kým nie je úplne tenké si ho prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, aby sa nám náhodou nepretrhla pri prenášaní. Na plechu ju potom môžeme dovaľkať do pažadovanej hrúbky´a prípadne obrezať do pekného okrúhleho tvaru.
12. Cesto potrieme paprikovým základom, posypeme syrom a poukladáme naň oblohu. Aj vrch môžeme posypať syrom, no neprekvapte sa, že sa vám tento vegánsky neroztopí tak, ako klasický syr.
13. Pečieme pri 190°C cca 15-20 minút.
pizza
pizza 2


O pár mesiacov neskôr… 🙂 
Dnes som na túto pizzu dostala ohromnú chuť, no musela som ju trošku pozmeniť, keďže som nemala doma červenú papriku. A tak som ako základ použila bazalkové pesto
? Čo sa týka oblohy, skombinovala som šampiňóny, kukuricu, brokolicu a kozí Feta syr. Určite vyskúšajte aj túto verziu. Mne chutila ešte viac ako pôvodná 😉

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme