Aké by bolo leto bez gulášu? Pár grilovačiek za sebou už máme, tie sa dajú vyriešiť veľmi jednoducho plátkom čerstvého mäska, grilovanou zeleninkou, či šalátom, no na guláš sme sa zatiaľ neodhodlali, maximálne tak s Daosinom. Tentoraz sme ale dostali čerstvé hovädzie mäsko od deda a tak sme s mamou dali hlavy dokopy a vymysleli recept, ktorý bude vhodný aj pre nás dve.
Okrem sladkej mletej červenej papriky a jednej paradajky z našej záhrady tam totižto nešlo nič, čo by histaminikovi mohlo vadiť. 😉
Potrebujeme (na 5 porcií):
1,5 kg hovädzieho mäsa
1 kg zemiakov
1 sladká zelená paprika
1 červená paprika
1 paradajka (čerstvo odtrhnutá zo záhrady)
4 žlté cherry paradajky
2 veľké cibule
4 strúčiky cesnaku
bravčová masť
čerstvé bylinky: 1 bobkový list, vetvička rozmarínu, vetvička ligurčeku, tymián, oregano, majoránka
2 cm kúsok čerstvej kurkumy
2 ČL sladkej mletej červenej papriky
štipka galgantu
himalájska soľ
1 dcl bezhistamínového červeného vína Zweigelt
voda
1. Masť necháme rozpustiť v kotlíku na guláš.
2. Následnej pridáme cesnak a cibuľu, ktorú poriadne udusíme až do sklovita, cca 20-30 min. Po pár minutách pridáme bylinky a koreniny, aby pustili arómu a až potom pridávame nakrájané papriky a paradajky.
3. Trošku povaríme a pridáme hovädzie mäso nakrájané na kocky. Varíme cca 2 hodiny. Mäso pustí šťavu, no priebežne ho podlievame vodou. My robievame hustejšiu verziu, preto nezalejeme guláš naraz veľkým množstvom vody.
4. Keď je už mäsko mäkké, pridáme zemiaky nakrájané na kocky a prilejeme ešte vodu.
5. Keď nám guláš začne znovu vrieť, prilejeme vínko a varíme až do zmäknutia zemiakov.
Ku gulášu som si dala moje nízkohistamínové psylliové žemle.
3 komentáre