Domov Bezlepkové recepty 3 jednoduché recepty s černicami
3 jednoduché recepty s černicami

Sezóna černíc je v plnom prúde. Z dedovej záhrady som dostala jednu plnú misu. V ten istý deň nám zaklopala susedka, staršia pani, že by nám rada darovala veľký pohár plný černíc 🙂 O týždeň na to začali dozrievať aj naše v záhrade…
Moja prvá myšlienka bola, čo s nimi bude? 😀 No potom som si povedala, že žiaden strach. Dám si trošku na kašu, odložím si z nich do mrazničky no a samozrejme nemôžem vynechať ani zopár receptov 😉
Ak vás zaujíma, či ich tolerujem, nasledujúce recepty budú asi dostatočne presvedčivé 🙂 A okrem toho, černice sú bohaté na quercetin i vitamín C. Pozor by si možno mali dať tí, ktorí sú ešte v eliminačnej diéte kvôli obsahu benzoátov [1]!

Bublanina s černicami


Potrebujeme:
4 vajcia
90g trstinového cukru
vanilkový struk
50ml mandľového mlieka
110g špaldovej hladkej múky
20g ľanovej múky
2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
1 zaváraninová fľaška černíc (cca 200g)

+ mrvenička (cukor, múka, ghee maslo) – recept nájdete napríklad aj TU

1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vyškrabaným vanilkovým strukom a pomaly zašľaháme aj mandľové mlieko.
2. Z bielkov a štipky himalájskej soli vyšľaháme tuhý sneh.
3. Múky zmiešame s práškom do pečiva a pridáme ich do žĺtkovej zmesi. Zamiešame.
4. Na záver stierkou jemne primiešame aj bielky.
5. Černice umyjeme, osušíme a poukladáme rovnomerne na cesto, ktoré sme vyliali na malý plech rozmerov 30×20 cm.
6. Na vrch černíc nadrobíme mrveničku a dáme koláč piecť do vyhriatej rúry na 180°C cca na 20 minút.

Keďže v poslednej dobe som si zamilovala mrveničkové koláče, pridala som ju aj do dnešného a spravila som dobre! Keďže nie všetky černice sú rovnako sladké, dokonale sa tam hodila.

Bublanina bola krásne nadýchaná!

Černicové vegánske nanuky s lyofilizovanými fialkami


Potrebujeme:
70 g černíc
2 banány
asi 2-3 cm kúsok zázvora (nastrúhaného)
120 ml mandľového mlieka (alebo iného rastlinného)
lyofilizované fialky na ozdobu*

1. Všetko spolu rozmixujeme okrem fialiek.
2. Nádobky na nanuk naplníme a odložíme do mrazničky.
3. Na druhý deň nanuky vyberieme a tam kam chceme nasypať trochu fialiek si kvapneme kvapku kokosového oleja aby sa prichytili.

*Fialky pokojne vynechajte, ja som ich dostala do daru a tak som ich do niečoho chcela využiť 🙂

Crumble s letným ovocím


Potrebujeme:
3 PL medu
20 g trstinového cukru
50 g kokosového oleja s rakytníkom (môže byť aj klasický kokosový, len pozor na to aký!)
200g ovsených vločiek bez lepku
1 PL ryžovej múky
1 jablko (z našej záhrady)
za hrsť černíc (z našej záhrady)
1 broskyňa (od susedov)

1. Trstinový cukor, med a kokosový olej rozpustíme v hrnci na miernom ohni.
2. Ovsené vločky a ryžovú múku zmiešame a vsypeme do tekutej zmesi. Poriadne zamiešame aby sa všetky vločky obalili.
3. Z broskyne stiahneme šupku* a spolu s jablkom nakrájame na malé kocky.
4. Dno zapekacej misy vymastíme kokosovým olejom a rozložíme všetko ovocie.
5. Navrstvíme naň ovsenú zmes a zapečieme pri 170°C cca 15 minút, kým sa začnú vločky sfarbovať dohneda.

*Keďže jablko bolo z našej záhrady, šupku som nesťahovala. So šupkou totižto obsahuje až o 40% viac antioxidantov ako bez nej. Z broskyne som šupku stiahla jednak pre to, že nebola z našej úrody ale i preto, že bez nej sa ľahšie rozvarí a dodá tú pravú šťavnatosť celému crumble.

Zdroje:
[1] https://brainfoodlondon.com/resources/fact-sheets/fact-sheet-diet-and-orofacial-granulomatosis-ofg/

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.