„Na svätého Mikuláša neučí sa, neskúša sa…“ Spomínate si aj vy na riekanku, ktorá na Mikuláša v školských laviciach musela odznieť každý rok? 😛 Žiaľ, tie časy sú už pre väčšinu z nás preč a v práci by nám niečo podobné prešlo asi iba ťažko. A tak aj v tento deň sedím na recepcii, no zároveň pracujem aj na blogu a pripravujem pre vás nové a nové receptíky, ktoré nie sú časovo náročné a tak ich zvládnete pripraviť aj napriek pracovným povinnostiam, ktoré každý z nás má. Advent-neadvent, mikuláš-nemikuláš, oddychovať budeme až na Vianoce a vtedy už predsa musí byť všetko tip top napečené.
Okrem toho nie je lepší relax po práci ako pustiť si vianočné koledy a prevoňať byt čerstvo napečenými medovníkmi či inými dobrotami. Aspoň teda u mňa to rozhodne funguje! A tak pripájam inšpiráciu na ďalšie keksíčky, ktoré si možno vrámci popracovného relaxu upečiete aj vy a zároveň v potešíte svoje ratolesti zdravou maškrtkou. 😉
Potrebujeme:
150g hladkej špaldovej múky
70g práškového trstinového cukru
40g mletých mandlí
pol ČL škorice
pol ČL mletého zázvoru
kôru z polky citróna
1 vajce
80g masla
1. Múku zmiešame s cukrom, mandľami a k nim pridáme aj citrónovú kôru, škoricu a zázvor.
2. Pridáme vajce a maslo izbovej teploty pokrájané na malé kúsky.
3. Cesto vypracujeme v kuchynskom robotovi alebo ručne.
4. Odložíme ho na 2 hodiny do chladničky.
5. Na pomúčenej doske vykrojíme krúžok, s menšou formičkou vykrojíme okraj gombíka a do stredu vykrojíme 2 malé dierky. Ja som na to použila hlavičku od pera.
6. Keksíky pečieme pri 190°C približne 7 minút. Sledujeme aby nám okraje nezačali hnednúť. (Mne sa to miestami vypomstilo). 😛