Domov Eliminačná diéta Feniklové sušienky
Feniklové sušienky

Nechce sa mi veriť, že tento rok tak rýchlo ubieha a my už sa pomaly reálne môžeme začať tešiť na Vianoce. 🙂 Teda, nieže by som sa na ne ja netešila celý rok. 😀 Ale viete ako je to u nás, blogerov. Vianoce máme už tak trošku aj v novembri, nakoľko vám musíme všetko poukazovať včas, vianočné recepty odskúšať a hodiť na blog. Takže týmto receptom zahajujem tohtoročné vianočné pečenie.

Načo kupovať obchodné?

Vždy som najradšej piekla sladké, ale to vy už určite viete. No a od kedy mám HIT, sušienky a rôzne keksíky nepečiem iba na Vianoce alebo pri nejakej príležitosti ale kedykoľvek počas roka namiesto tých komerčných, obchodných.
K tomuto receptu ma tak trochu inšpirovali Marina keksy, ktoré som kedysi veľmi ľúbila a moja mamina, ktorá ich nedávno piekla, no recept si zapísala iba tak od oka, čiže bolo na mne aby som sa pohrala s váhou. 😛 Tie jej boli ešte k tomu s makom, takže ten som vynechala, pretože ani v origoš Marine nie je a použila som do nich hlavne základ – feniklové semienka. Aj keď prirodzene nie sú úúúplne ako tie obchodné, sú oveľa lepšou voľbou napríklad k teplému čaju.

Formičiek viac ako majú v obchode

No a keďže toľko pečiem, nemôžu byť predsa všetky keksíky rovnaké. 😀 Môžem povedať, že mám za tie roky poriadne slušnú zbierku formičiek. Väčšinu samozrejme od Tescomy. Mám ich dokonca rozdelené do kategórií (áno áno, profesionálna deformácia) 😀 a to napr. veľkonočné, halloweenske, zvieratkovské, špeciálne, či vianočné formičky… Uhádnete z ktorých mám najviac? 😛 No jasné, že z vianočných! Stále však nemám dosť a tak som si aj tento rok objednala nové. Mám rada keď sú formičky na pečenie menšie a keksíky sú iba také jednohubky. Najmä na Vianoce, keď je človek zväčša prejedený, zvládne aspoň ochutnať viac druhov a nie že ho už jeden hneď zasýti.

Feniklové sušienky


Potrebujeme:

200g hladkej špaldovej múky
50g pohánkovej múky
100g trstinového cukru zomletého na práškový
100g masla alebo rastlinného masla Alsan
1 vajce
1 PL hustej ovsenej smotany
½ ČL tahitskej vanilky
½ ČL drvených feniklových semienok
½ ČL prášku do pečiva bez fosfátov
štipku soli

1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, cukrom, koreninami a soľou. Malý tip ako feniklová chuť viac vynikne – ja som semienka zomlela spolu s trstinovým cukrom na kávovom mlynčeku. Tak v sušienkach nebudete mať veľké kúsky feniklu a zároveň sa ich aróma poriadne dostane do celého cesta.
2. Pridáme zmäknuté alebo nastrúhané maslo, ovsenú smotanu a vajce.
3. Vypracujeme cesto, ktoré odložíme do chladničky na 20-30 minút.
4. Následne ho rozvaľkáme a povykrajujeme z neho ľubovoľné vianočné tvary.
5. Sušienky pečieme pri 180°C cca 11-12 minút.

Tip: Sušienky by mali ostať skôr bledšie, mäkké zvnútra. Ak ich budete piecť o 2-3 minútky dlhšie ostanú chrumkavé. Výborné sú aj tak, takže je len a len na vás či chcete skôr chrumkavejšie alebo také jemnejšie. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.