Domov Eliminačná diéta Feniklové sušienky
Feniklové sušienky

Nechce sa mi veriť, že tento rok tak rýchlo ubieha a my už sa pomaly reálne môžeme začať tešiť na Vianoce. 🙂 Teda, nieže by som sa na ne ja netešila celý rok. 😀 Ale viete ako je to u nás, blogerov. Vianoce máme už tak trošku aj v novembri, nakoľko vám musíme všetko poukazovať včas, vianočné recepty odskúšať a hodiť na blog. Takže týmto receptom zahajujem tohtoročné vianočné pečenie.

Načo kupovať obchodné?

Vždy som najradšej piekla sladké, ale to vy už určite viete. No a od kedy mám HIT, sušienky a rôzne keksíky nepečiem iba na Vianoce alebo pri nejakej príležitosti ale kedykoľvek počas roka namiesto tých komerčných, obchodných.
K tomuto receptu ma tak trochu inšpirovali Marina keksy, ktoré som kedysi veľmi ľúbila a moja mamina, ktorá ich nedávno piekla, no recept si zapísala iba tak od oka, čiže bolo na mne aby som sa pohrala s váhou. 😛 Tie jej boli ešte k tomu s makom, takže ten som vynechala, pretože ani v origoš Marine nie je a použila som do nich hlavne základ – feniklové semienka. Aj keď prirodzene nie sú úúúplne ako tie obchodné, sú oveľa lepšou voľbou napríklad k teplému čaju.

Formičiek viac ako majú v obchode

No a keďže toľko pečiem, nemôžu byť predsa všetky keksíky rovnaké. 😀 Môžem povedať, že mám za tie roky poriadne slušnú zbierku formičiek. Väčšinu samozrejme od Tescomy. Mám ich dokonca rozdelené do kategórií (áno áno, profesionálna deformácia) 😀 a to napr. veľkonočné, halloweenske, zvieratkovské, špeciálne, či vianočné formičky… Uhádnete z ktorých mám najviac? 😛 No jasné, že z vianočných! Stále však nemám dosť a tak som si aj tento rok objednala nové. Mám rada keď sú formičky na pečenie menšie a keksíky sú iba také jednohubky. Najmä na Vianoce, keď je človek zväčša prejedený, zvládne aspoň ochutnať viac druhov a nie že ho už jeden hneď zasýti.

Feniklové sušienky


Potrebujeme:

200g hladkej špaldovej múky
50g pohánkovej múky
100g trstinového cukru zomletého na práškový
100g masla alebo rastlinného masla Alsan
1 vajce
1 PL hustej ovsenej smotany
½ ČL tahitskej vanilky
½ ČL drvených feniklových semienok
½ ČL prášku do pečiva bez fosfátov
štipku soli

1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, cukrom, koreninami a soľou. Malý tip ako feniklová chuť viac vynikne – ja som semienka zomlela spolu s trstinovým cukrom na kávovom mlynčeku. Tak v sušienkach nebudete mať veľké kúsky feniklu a zároveň sa ich aróma poriadne dostane do celého cesta.
2. Pridáme zmäknuté alebo nastrúhané maslo, ovsenú smotanu a vajce.
3. Vypracujeme cesto, ktoré odložíme do chladničky na 20-30 minút.
4. Následne ho rozvaľkáme a povykrajujeme z neho ľubovoľné vianočné tvary.
5. Sušienky pečieme pri 180°C cca 11-12 minút.

Tip: Sušienky by mali ostať skôr bledšie, mäkké zvnútra. Ak ich budete piecť o 2-3 minútky dlhšie ostanú chrumkavé. Výborné sú aj tak, takže je len a len na vás či chcete skôr chrumkavejšie alebo také jemnejšie. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kuchárske knihy pre histaminikov