I keď sa v mojich receptoch často objavujú zeleniny, ktoré ste možno pred tým nepoznali (pak choi, topinambur atď.) nikdy nezanevriem na zeleninku, ktorá bola a stále je mojou najlepšie tolerovanou a preto má čestné miesto aj v mojom logu. 🙂
Prečo práve mrkva?
Už v detstve nám hovorievali, že ak budeme jesť veľa mrkvičky, budeme mať dobrý zrak alebo že budeme vedieť silnejšie pískať. Samozrejme okrem týchto drobných benefitov ich má mrkva oveľa viac. Je bohatá na antioxidanty, vlákninu a karotenoidy, z ktorých najznámejší je pre nás asi betakarotén. Možno ste ale nevedeli, že ten je iba jedným z niekoľko stoviek karotenoidov, ktoré mrkva obsahuje. A práve preto je zo všetkých zelenín tohto sfarbenia tou najvýznamnejšou.
Aká mrkva je najlepšia?
Najvhodnejšia príprava mrkvy je varená. Avšak pozor! Aj pri varení nastávajú rozdiely. Ideálne je nevariť mrkvu dlhšie ako 40 minút. Ide najmä o vývary, v ktorých sa mrkva varí zbytočne dlho a tak sa stáva nutrične ochudobnenou. Správnou tepelnou úpravou sa však zvyšuje využiteľnosť niektorých jej živín. Samozrejme tým nehovorím, že surovú by sme ju konzumovať nemali. Ja ju milujem v šalátoch, v smoothies a mojim obľúbeným dezertom z detstva stále ostáva “mrkvička s jabĺčkom”.
Mrkvové placky s ovčím syrom
Potrebujeme:
2 mrkvy (cca )
50g bezlepkovej ovsenej múky
1 vajce
1 jarnú cibuľku
30g ovčej Fety
pol ČL kurkumy
pol ČL mletej červenej papriky
korenie
1 ČL sušených kari listov
Sumak korenie
soľ
1 PL olivového oleja
1. Mrkvu nastrúhame nahrubo a cibuľku nasekáme na drobné kúsky.
2. Pridáme k nim jedno vajce, múku, olivový olej, nadrobenú Fetu, koreniny a ochutíme soľou.
3. Placky rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme dozlatista vo vyhriatej rúre.
Poznámka: Toto je taká menšia dávka, pre jednu osobu, napríklad na večer so šalátom. Ak si placky potrebujete pripraviť rýchlejšie, môžete ich vypiecť aj na panvici.
Alternatíva: Pre bezmliečnu verziu Fetu pokojne vynechajte.