Tejto torte môžeme hovoriť aj “týranie Patinky”. 😀 Je totiž mliečna a to ja nemôžem. Samozrejme nerobila som ju kvôli sebe ale kvôli návšteve. A kvôli vám. 🙂 Pretože v nej nie je nič nevhodné, čo sa HIT týka.
Mliečne produkty
To, že ja mliečne produkty nejem nie je kvôli HIT. Ale to asi viete. Každý histaminik je individualita aj kvôli svojim pridruženým ochoreniam, alergiám a intoleranciám. Ja sa nekamarátim s bielkovinou kravského mlieka a preto sú pre mňa smotana na šľahanie či mascarpone tabu. Pre vás ostatných histaminikov, ktorým však mliečne výrobky zle nerobia je to v poriadku, keďže ide o mliečne výrobky nezrejúce! Taký jogurt alebo kefír by mohol byť otázny aj pre vás. I keď poznám histaminikov, ktorí do svojho jedálnička, vďaka svojim benefitom, zaraďujú aj fermentované mliečne produkty.
Kým však svoju HIT nemáte pod kontrolou a najmä ak ste v počiatočných fázach eliminačnej diéty, neodporúčam experimentovať.
To, čo ma baví
Keďže pečenie a dekorovanie ma vždy bavilo, vyslovene ma tešia momenty, keď takúto nádheru zase raz môžem vytvoriť. 🙂 Či už pre návštevu, pre niekoho do daru alebo na objednávku. Pretože áno, keďže už mám konečne viac času a pracujem z domu, aj na toto sa čas nájde. Ak by ste teda mali záujem, pokojne mi dajte vedieť a dohodneme sa. A aby toho nebolo málo, už teraz, v septembri, vám prezradím malé prekvapenie…
Tento rok BUDE vianočné pečenie! 🙂 🙂 Ale o tom si ešte povieme neskôr… 😉
Nahá torta s mascarpone-mandľovým krémom
Na cesto potrebujeme:
5 vajec
150g nerafinovaného trstinového cukru
150g hladkej špaldovej múky
¼ ČL tahitskej vanilky
Na krém potrebujeme:
400g mascarpone
400ml smotany na šľahanie
90g práškového trstinového cukru
4 PL mandľového krému (+ na zdobenie)
Základný recept na piškótové cesto som vám už určite viac krát písala, no ako sa hovorí, opakovanie je matkou múdrosti. 🙂
1. Bielky oddelíme od žltkov a vyšľaháme z nich sneh. Keď je už takmer tuhý, prišľahávame cukor a šľaháme do rozpustenia a stuhnutia snehu.
2. Žĺtky primiešame špachtľou a následne aj preosiatu múku.
3. Cesto vylejeme do formy s priemerom 20cm a pečieme pri 170°C cca 30 minút – kým je cesto na dotky pružné.
4. Tortu vyberieme z rúry a otočíme ju dole hlavou aby sa nám zarovnal hrb, ktorý vznikol pri pečení a vedeli sme tortu pekne zdobiť.
5. Kým nám torta vychladne pripravíme si krém.
6. K mascarpone pridáme cukor a prešľaháme. Následne prilejeme smotanu na šľahanie, pridáme mandľový krém a šľaháme do stuhnutia.
7. Tortu prekrojíme asi 3 alebo 4x (podľa toho aké hrubé chcete ma vrstvy cesta) a potrieme krémom. Ja som si ešte v strede krému spravila malú jamku, kam som za lyžičku naliala z madľového krému.
8. Tortu uhladíme na nahú – teda nie príliš veľa krému, aby po bokoch trošku cesto presvitalo a odložíme stihnúť do chladničky.
9. Pred podávaním môžeme tortu preliať mandľovým krémom a ľubovoľne dozdobiť. Ja som na vrch použila datľové chia raw guľky, mätové lístky, nadrvené oriešky a rakytník.
Príprava guliek je jednoduchá. Rozmixujeme medjool datle, ovsené vločky, chia semienka, mandľové maslo a tvoríme guľky.