Home Hlavné jedlá Cviklové halušky

Cviklové halušky

written by hitjezdravozit 28. januára 2020
Cviklové halušky

Premýšľam, či vôbec na blogu mám nejaké recepty s cviklou a ak aj mám, tak zrejme iba veľmi málo. Nie preto, že by sa cvikla pri HIT nemohla, ale preto, že ju moc nemám v obľube. 😀 Avšak nemôžem byť sebecká, blog píšem pre vás a mnohí túto zdravú, a najmä v zimnej sezóne vyhľadávanú, potravinu milujete. 🙂

Konečne mi cvikla chutí

A tak som sa rozhodla, že dnes pripravím tieto cviklové halušky, na ktoré som sa chystala už dlho, pretože ako sa hovorí, jedia aj oči a mne sa strašne páčia jedlá, ktoré sú farebne výrazné. Trvalo mi síce dlhšie, kým som sa k nim odhodlala a v konečnom dôsledku ma presvedčilo až moje nové strúhadlo na halušky od Tescomy, ktoré ešte v mojej kuchyni chýbalo. A viete čo? Neskutočne mi chutili!! Cvikla vôbec nie je výrazná (ja mám akosi zafixovaný hnusný cviklový “kompót” zo školskej jedálne) a pri tomto recepte som si ju vyslovene vychutnávala. Halušky môžete podávať s čímkoľvek – s kozím syrom, zeleninou alebo trebárs aj s perkeltom. Ja som ich tentoraz skombinovala iba so zeleninkou, rukolou, klíčkami a celkový zážitok z tohto jednoduchého jedla bol fantastický.

Cviklové halušky


Potrebujeme (na 1 porciu):
100g uvarenej rozmixovanej cvikle
1 vajce
75g hladkej špaldovej múky
štipku soda bikarbony
1/2 ČL soli

1. Cviklu uvaríme v šupke domäkka (približne 1 hodinu).
2. Vychladnutú rozmixujeme v kuchynskom robote. Pridáme vajíčko, a múku zmiešanú so sódou a soľou.
3. Mali by sme dostať haluškové cesto klasickej konzistencie. Ak sa vám zdá riedke, pridajte múku. Závisí aj od veľkosti vajíčka.
4. Halušky vyvaríme vo vriacej vode, do ktorej sme si pridali trošku olivového oleja. Hotové sú po pár minutách, keď vyplávajú na povrch.
5. Podávame podľa chuti, ako som už písala vyššie.


Inak, musím sa trošku priznať, halušky som vo všeobecnosti nerobila rada kvôli neporiadku, ktoré za sebou zanechali. Vždy mi niekam kvapli, potom som to musela drhnúť zo sporáka, sitko som nevedela poriadne umyť. Pri dnešnom recepte bolo všetko inak. Nikam nič nekvapkalo a sitko bolo umyté raz dva. Okrem toho, je vhodné aj do umývačky riadu. No tým, že som mala teraz iba jeden hrniec, jedno sitko a tanier z ktorého som jedla, ani som ju nemusela zapnúť a všetko som krásne umyla ručne. 😉
Určite viete, že na Tescoma produkty nedám dopustiť, takže ak hľadáte aj vy rôzne vylepšenia bežných kuchynských pomôcok, ste na správnom mieste. 🙂

Tento recept je vhodný aj počas eliminačnej diéty. Halušky jednoducho premiešajte s udusenou cuketkou a bylinkami (perilla, bazalka, oregano). Takýto obed dokonale spestrí vašu stravu. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top