Domov Bezlepkové recepty Makový tapiokový puding s makovými guľkami

Makový tapiokový puding s makovými guľkami

autor: hitjezdravozit 22. júla 2018

Nedávno som čítala výborný článok o maku. Písala ho Silvia Horecká a ja vám ho celý pripájam TU.
Keďže rastlinné mlieka používam, a sem tam dokonca aj to makové, inšpirovalo ma to a tak sa k tejto téme vyjadrím aj ja.

Prečo používam rastlinné mlieka?

Trend rastlinných mliek veru uchvátil celý svet. Nebolo tomu inak ani u mňa, ja som však mala dôvod prečo ich začať používať. Kravské mlieko mi nerobí dobre. Priznám sa, kozie som nechutnala, no ani syr nie je mojím favoritom, dám si ho fakt iba zriedka alebo keď sa pomýlim a kúpim si ho namiesto ovčieho. 😀 No a tým pádom mi zostali na výber rastlinné. Ovsenú kašu si robím s vodou (áno s vodou a ak ju dobre ochutím rozdiel si ani nevšimnete – teda všimnete, keď ju vyskúšate s vodou tesne po kravskom mlieku, no zvyknete si). Rastlinné mlieko teda používam pomenej, a to najmä keď si robím inú kašu (pšenovú, krupičnú), nejaký puding, (chia, tapiokový) a sem tam do pečenia a varenia na rôzne omáčky a zahusťovanie. Najviac používam kešu, mandľové, ovsené, no sem tam si kvôli chuti spravím aj nejaké ochutené, konopné alebo práve toto, makové.

Všetkého veľa škodí

Za mňa bolo makové mlieko od začiatku iba niečo ako ochutená dobrota (viď môj recept na makové mlieko z Vitamilku). Nikdy som ho nepovažovala za náhradu nejakých vitamínov, minerálov ani za náhradu kravského mlieka (a to som sa ešte so Silviou nepoznala a nemala som naštudované tieto veci). Viete však ako sa hovorí, všetkého veľa škodí a pre nás to platí asi dvojnásobne. Preto som to ani s konzumáciou rastlinných mliek nepreháňala. Napríklad také makové mlieko si spravím asi 4x do roka.
Okrem toho, klasické mlieko som v podstate nikdy nemala rada, nezvykla som ho piť a využívala som ho iba na tie účely, ktoré som vymenovala už vyššie. Tak prečo by som zrazu mala začať vo veľkom piť makové alebo iné rastlinné? A tak pre mňa naďalej ostávajú iba príjemným spestrením jedálnička.

Makový tapiokový puding



Potrebujeme:

50g tapiokových perál
600ml makového mlieka
40g trstinového cukru
vanilkový struk

Perly, trstinový cukor a vyškrabkaný vanilkový struk zalejeme mliekom a varíme na miernom ohni do zhustnutia.

Makové guľky


Potrebujeme:

makový “odpad”, ktorý nám vznikol pri výrobe mlieka
4 čerstvé datle
1 PL chia semienok
1 PL domáceho marhuľového džemu (môže byť aj slivkový)
ovsené vločky (podľa toho, koľko odpadu vám ostane, podľa toho pridávajte vločky aby sa z cesta dali tvarovať guľky)

Všetky ingrediencie spolu zmiešame aby sme dostali kompaktné cesto, z ktorého budeme následne robiť malé guľky.


Alternatíva: Pre bezlepkovú verziu použite bezlepkové ovsené vločky.

Poznámka: Ak nemáte výrobník rastlinného mlieka , pokojne použite akékoľvek iné rastlinné mlieko a pridajte do pudingu mletý mak. V tom prípade si aj guľky vytvorte z mletého maku avšak vtedy odporúčam pridať nejakú tekutinu, keďže mak z výroby je vlhký a mletý mak je oproti nemu príliš suchý.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme