Tento mesiac uletel neskutočne rýchlo a ja som si pár dní pred Vianocami uvedomila, že som opäť nerobila tento druh článku, pritom som si povedala, že aspoň raz mesačne sa u mňa na blogu objaví. A vtedy som dostala nápad, spraviť vianočný špeciál. Aspoň trošku nazriete do môjho netradične-tradičného jedálnička 🙂 Dúfam, že ste mali krásne sviatky a že aj zdravíčko poslúchalo 😉
Raňajky – Dvojfarebné wafle
Recept je podobný ako TENTO, no trošku som pomenila gramáž aby ich bolo o niečo viac a ozvláštnila som ich tým, že som do polky cesta pridala karob.
Potrebujeme:
130g špaldovej múky
50g ryžovej múky
2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
štipka soli
štipka trstinového cukru
2 vajcia
200 ml mlieka
50 g rastlinného masla Alsan
1 PL karobu
1. Múky zmiešame so soľou, cukrom a práškom do pečiva.
2. Maslo roztopíme a pridáme k múkam (nesmie byť horúce).
3. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme z nich sneh.
4. Žĺtky pridáme k múčnej zmesi a mixérom prešľaháme. Postupne prilievame aj mlieko a šľaháme.
5. Na záver opatrne zamiešame sneh z bielkov.
6. Polku cesta odoberieme a pridáme doň preosiaty karob.
7. Vypekáme dvojfarebné wafle.
Desiata/obed – Ovocie
Napriek tomu, že sme veriaci, tradíciu „Ak vydržíš nepapať, uvidíš zlaté prasiatko“ nedodržiavame. 😀 Myslím si, že to je jedna z najhorších tradícií, pretože ľudia počas dňa vyhladnú pomaly do odpadnutia a potom sa večer poriadne, sprepáčením, prežerú a tak to aj vyzerá s ich žalúdkom. A najmä ak si k tomu dajú poriadne „zdravé“ tradičné menu. U nás je zvykom naraňajkovať sa a potom si počas dňa dať nejaké ovocie, sušené ovocie, koláčik, prípadne ľahkú zeleninovú polievku. Kedysi sme si dali z hríbovej polievky, ktorú mamina spravila už na obed, no teraz ju samozrejme robila čerstvo pred večerou.
A tak som si tentoraz dala granátové jablko, liči, medjool datle a sušené figy, ktoré sú najlepšie na svete. Nosia mi ich rodičia zo zahraničia, takže neviem, či ich dostať aj u nás (poznámka po čase – dostať, no sú úplne bez konzervantov a napriek tomu, že vyzerajú akoby boli obalené v práškovom cukre, nie sú. Sú iba jemne obalené v ryžovej múke.
Čo sa týka datlí, to už asi viete, že ich používam často aj do receptov, mám doma vždy minimálne jeden-dva balíky a sú mojou úplne najobľúbenejšou náhradou sladkého. Predstavte si, že som na Vianoce dostala ďalšie 2 balíky (od svokry a od kamarátky). Páči sa mi, ako ľudia okolo mňa vnímajú moju intoleranciu a namiesto čokolády alebo iných sladkostí sa snažia vymyslieť niečo, čo skutočne môžem a dokonca milujem 🙂
Štedrovečerná večera – Hríbová polievka; Ryba s nízkohistamínovým zemiakovým šalátom
Tradícií pri sviatočnej večeri máme len zopár a už aj z nich sa trošku „ubralo“. Zostalo len prekrojenie jabĺčka a oblátka s medom. Kedysi sme k nej mali aj surový strúčik cesnaku, no pamätám si, že ma z neho vždy pálil žalúdok, napriek tomu, že som ho mala rada. Teraz ho používam už iba do varenia, tam mi problém nerobí, no surový radšej neriskujem, hlavne nie v deň Vianoc. Tak isto sme vynechali aj rozbíjanie orechov, ktoré symbolizovalo zdravie do nasledujúceho roka. Ak bol orech pekný, zdravie bolo v poriadku, ak nie, boli očakávané zdravotné problémy. Táto tradícia mi nakoniec ani tak nechýba. V prvom rade, preto že orechy nemôžeme, no na druhej strane si myslím, že nie je pekné kaziť vianočný večer tým, že náhodou niekto otvorí nepekný orech a potom sa nad tým celá rodina zamýšľa, že dotyčná osoba bude o rok chorá. Ja viem, že to sa len tak hovorí a vlastne nám to nikdy nič nepredpovedalo, no poznám seba a poznám aj mojich najbližších, že vždy nám hlavou prebehli myšlienky podobného charakteru.
Polievka je u nás každý rok rovnaká. Tento rok s menšími obmenami, no chuťovo tak isto výborná! Keďže ju zbožňujem a to si ani neviete predstaviť ako, zabudla som ju odfotiť, no chvalabohu som ju pár týždňov dozadu robila aby ste mali recept na blogu, tak použijem tú fotku 😛 Bola rovnaká, s tým rozdielom, že jej mamina spravila viac.
Recept k nej nájdete TU.
No a prichádza najhlavnejší bod večera – hlavné jedlo. Vždy bola u nás ryba a zemiakový šalát, z ktorého mal neraz niektorý člen rodiny zdravotné problémy. Minulý rok to bol otec, ktorý si dokonca na pár minút musel ľahnúť, tak mu bolo ťažko. My dve s mamou máme HIT, takže kvôli nám by sa vôbec nemusel robiť a keďže aj ostatní členovia rodiny s nami súcitia, rozhodlo sa, že tento rok šalát nebude a spravia sa iba obyčajné zemiaky.
No mohla som to ja dopustiť? 😛 V prvom rade vianočný šalát milujem a v druhom rade som chcela vyskúšať zdravšiu verziu, ktorú som si pripravovala už pár týždňov. Naši súhlasili, no vieme, že babka a môj drahý nie sú veľkí „experimentátori“, takže zemiaky sa spravili pre istotu tiež 😀
Dlho som premýšľala, ako by bolo najvhodnejšie pripraviť ho, aby tam skutočne nebolo nič, čo by histaminikom mohlo vadiť. Videla som pár zdravších šalátov aj na internete, no buď sa použila náhrada majonézy v podobe smotany alebo iného mliečneho produktu alebo keď sa použila rastlinná smotana, použil sa citrón a napriek tomu, že ja ho tolerujem, viem, že mnohí z vás nie. A keďže som vám chcela spraviť radosť, aby ste si podobný mohli spraviť aj vy (či už na Nový rok, na blížiacu sa Veľkú noc alebo o rok na Vianoce), vymyslela som ho takto 🙂
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
3-4 väčšie mrkvy
150g mrazený hrášok
150g mrazená kukurica
2 ryžové smotany
pol ČL kyseliny askorbovej, teda čistého vitamínu C v prášku
soľ
1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť.
2. Zvlášť uvaríme hrášok s kukuricou a v ďalšom hrnci mrkvu nakrájanú na malé kocečky. Obe varíme v osolenej vode.
3. Keď všetko vychladne, zmiešame to dohromady a zalejeme ryžovými smotanami.
4. Trochu smotany si necháme a v nej vymiešame vitamín C. Množstvo si určíte sami, nakoľko máte radi kyslé. Približne pol čajovej lyžičky by malo stačiť, keďže toto „Céčko“ je skutočne poriadne kyslé.
5. Na záver šalát premiešame a dosolíme podľa chuti.
Poznámka: Ak vám neprekáža surová cibuľka alebo šalotka, pár minút pred podávaním ju môžete pridať do šalátu.
A aký bol výsledok? Ten šalát bol na nerozoznanie od klasického!! A to nepreháňam. Kedysi som aj ja bola dosť prieberčivá a tak som mala menšie obavy, či ho zjem vôbec ja, nieto ešte ostatní z rodiny, no šalát proste prekonal každého očakávania! Dokonca aj babka ho ochutnala a chutil jej 😉 Ešte k tomu sa aj celý zjedol a nikomu nebolo ani len ťažko. Mali ste vidieť tú radosť v očiach môjho ocina 🙂 Vraj sa prvý krát cítil skutočne dobre po štedrovečernej večeri a vôbec mu nebolo ťažko. No čo viac si môžem priať? 🙂
Čo sa týka ryby, mávali sme kapra, no posledné 2-3 roky sme ho zamenili buď za lososa alebo tilapiu, lebo nás nebavilo „babrať“ sa s kosťami. Tento rok tomu nebolo inak a vyhrala tilapia. Kupujeme ju z jedného veľkoskladu, kde pracuje naša rodinná známa a ryby sú skutočne čerstvé. Mamina ju len vytiahla z mrazáku, nasolila, obalila v cestíčku zo špaldovej múky, ku ktorej pridala trošku kurkumy a materinu dúšku a vypiekla ju na kokosovom oleji. Ani jedna z nás po večeri, či na druhý deň nemala žiaden problém 🙂
Dezert – Naše domáce vianočné pečivo
Keďže po večeri je každý vždy plný, na stole mávame vyložené naše domáce vianočné pečivo, sušené ovocie, oriešky a každý si „ďobká“ z toho, na čo má chuť. Boli tam gaštanové sušienky, kokosové sušienky, citrónové striekané pečivo, makové zlepované srdiečka, bezlepkové medovníčky, vanilkové rožky, falošné snehové pusinky a matcha sušienky. Väčšinu receptov nájdete tu na blogu v kategórii Vianoce a niektoré ešte doplním behom pár dní.
A aké boli Vianoce u vás? Pochváľte sa do komentárov, rada by som vedela, ako to vyzeralo u vás 🙂
Majte sa pekne!
4 komentáre