Tapiokový puding sme už raz na blogu mali. Vtedy som sa však skôr zamerala na rakytník, ktorým som ho ochutila a o perličkách sme si vlastne nič nepovedali. Preto to dnes skúsim napraviť. 🙂
Tapioka je škrob, ktorý sa získava z koreňa manioku. Je prirodzene bezlepková, obsahuje omega 3 mastné kyseliny a minimálne množstvo tuku . Nemá žiadnu špecifickú chuť a z mojich receptov ju poznáte predovšetkým v podobe tapiokovej múky, ktorá je akýmsi základom v mojich psylliových žemličkách. Ja som si však zamilovala aj perličky a najmä puding, ktorý sa z nich vyrába.
Tapiokové perly sú malé biele guľôčky, z ktorých sa pri procese varenia uvoľňuje škrob. Ten zahusťuje tekutinu, v ktorej sa perly varia a vytvára pudingovú konzistenciu. To, kedy je puding hotový, viete podľa toho, že z bielych perličiek sa stávajú priesvitné.
Potrebujeme:
90g tapiokových perličiek
50g trstinového cukru
10g domáceho trstinového cukru s vanilkou
650ml kešu mlieka
2 jablká
za hrsť mrazených černíc (z našej záhrady)
štvrť ČL škorice
1 PL domáceho trstinového cukru s vanilkou
1. Tapiokové perly zalejeme mliekom, pridáme cukry a varíme do zhustnutia. Je veľmi dôležité puding neustále miešať aby sa vám škrob neusádzal na spodku hrnca.
2. Kým sa puding varí, ošúpeme si jablká, ktoré nastrúhame a pridáme do hrnca.
3. K nim prisypeme vanilkový cukor, škoricu a pridáme za hrsť černíc. Prilejeme trošku vody a dusíme na miernom ohni až do úplného zmäknutia.
4. Ovocie som nemixovala. Roztlačila som ho vareškou, takže nám drobné kúsky zostali v celosti.
5. Hotový tapiokový puding navrstvíme do pohárov a vrch ozdobíme ovocnou zmesou.
2 komentáre
Paťka akurát dnes sa chystám na tento puding 🙂 Krásne fotky si k tomu spravila. Teším sa na knižku 🙂
Jej tak to sa veľmi teším 🙂 Ďakujem Veronka :*