V poslednej dobe som si strašne obľúbila kokosovú múku. Je bohatá na vlákniny, bezlepková a hypoalergická, čo znamená, že nespôsobuje alergické reakcie. Kokosová múka má nízky obsah uhľohydrátov a preto je vhodná aj pri redukčných diétach. Čo na nej mám najradšej je jej prirodzene sladkastá chuť. Preto pri niektorých receptoch môžete ubrať z danej dávky sladidla. Ja ju využívam najčastejšie pri pečení sladkého pečiva, do raňajkovej kaše ale môžete ju použiť aj na zahustenie polievok, omáčok, či na pečenie chleba.
Dnes som si z nej pripravila bezlepkové keksy. Chuťovo sú trošku diétne, najmä pre tých, čo sú zvyknutí na veľmi sladké veci, no na druhej strane potešia tých, ktorí sladké až tak nemusia. 😉
Potrebujeme (asi na 20ks):
40 g kokosovej múky
40 g mletých mandlí
2 PL agave alebo medu
25 g kokosového oleja
1 vajce
1 ČL bio vanilkového cukru alebo vanilkového struku
1/2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
1. Zmiešame kokosovú múku s mandľami, vanilkou a práškom do pečiva.
2. V druhej miske vyšľaháme vajíčko s medom a postupne zašľaháme rozpustený kokosový olej (nie horúci!). Tekuté suroviny vlejeme do suchých a vypracujeme cesto.
3. Vznikne celkom pevné cesto, ktoré by sa možno aj dalo rozvaľkať, no pre mňa bolo tentoraz jednoduchšie a rýchlejšie vytvoriť malé guľky, ktoré som roztlačila na placku a z nej som vyrezala okrúhly tvar.
4. Keksíky som poukladala na plech vystlaný papierom na pečenie a piekla pri 180°C 8-10 minút.
Pozor! celkom rýchlo sa môžu spiecť. Pozrela som sa na ne asi po 6 minútach, boli ešte úplne bledučké a pri 8 minútach začali náhle extrémne hnednúť. Ešteže som ich rýchlo vybrala 😀 Samozrejme závisí to aj od rúry, preto radšej upozorňujem aby ste ich po takých 7 minútach intenzívne sledovali.