Domov Bezlepkové recepty Šošovicovo-pohánková pomazánka

Šošovicovo-pohánková pomazánka

autor: hitjezdravozit 26. februára 2016
Šošovicovo-pohánková pomazánka

V poslednej dobe sa čím ďalej tým viac stretávam s vegánskymi pomazánkami. Dajú sa spraviť na milion rozličných spôsobov a ja som si dnes pre vás pripravila pohánkovo-šošovicovú.

IMG_20160219_193032
Červená šošovica

Použila som červenú šošovicu, ktorá je bohatým zdrojom železa, zlepšuje trávenie a nenadúva. Je nenáročná na prípravu, keďže ju oproti klasickej netreba vopred namáčať na niekoľko hodín. Stačí ju variť približne 15 minút. Neprekvapte sa, pretože jej pekné červené sfarbenie sa varením stratí. Ja s ňou mám len dobré skúsenosti. Vyskúšajte aj moju šošovicovú polievku.

IMG_20160226_162552
Pohánka

V niektorých zdrojoch sa uvádza, že pohánka pre histaminikov nie je vhodná. Ja vám z vlastnej skúsenosti viem poradiť iba toľko aby ste ju vyskúšali a sami uvidíte, ako sa k nej vaše telo postaví. Raz som prehodila reč o tejto potravine s Kašulkou, ktorá si ju veľmi pochvaľuje a sama mi odporučila to isté, čo teraz ja vám. Ak ju nestolerujete, nič sa nestane, aspoň budete vedieť, na čom ste. Avšak ak ju stolerujete, bude to iba veľké plus do vášho jedálnička, keďže je to ozaj jedna zázračná potravina.

A teraz už prejdime k samotnému receptu. 😉

IMG_20160219_193114

Potrebujeme: 

100 g červenej šošovice
70 g pohánky
1-2 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 ČL opraženej cibuľky
v sezóne medvedí cesnak mimo sezóny pár listov bazalky (zakaždým tak dostanete chuťovo inú pomazánku)
soľ

1. Šošovicu aj pohánku zvlášť uvaríme vo vode. K šošovici pridáme bobkový list alebo, kvôli chuti. Môžeme ich variť aj trošičku dlhšie, aby sa úplne rozvarili a tým pádom ich nemusíme mixovať.
2. Necháme ich vychladnúť. Medzitým podusíme na troške oleja cibuľku a taktiež ju necháme vychladnúť.
3. Šošovicu aj pohánku zmiešame dokopy, trošku roztlačíme vidličkou, pridáme olej, cibuľku, pretlačený cesnak, bylinky a soľ.
4. Odložíme pomazánku do chladničky a podávame o pár hodín s domácim pečivom.

IMG_20160219_192833

V chladničke vám vydrží aj 3 dni, avšak ja som z nej už na druhý deň radšej nejedla. Predsa len som histaminička. 😀 Rodinka si však pochutila aj ďalšie dni. Ak si ju teda chcete spraviť iba pre seba (a máte HIT), spravte si radšej menšiu dávku.

IMG_20160219_193145

Za červenú šošovicu ďakujem internetovému obchodu Bioland!
www.bioland.sk

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme