Tento recept rozhodne nepatrí do kategórie “rýchlo a jednoducho”, no blížia sa sviatky a po pôstnych dňoch, či zelenom štvrtku príde vhod niečo aj pre tých náročnejších a mäsožravcov. S receptom mi pomáhala mamina, keďže čo sa mäsa týka, ona je väčší odborník. Ja som si radšej vzala tú vegetariánsku časť. 😀
Placky z bulguru
Keď sa tak zamýšľam, zase raz tu máme vlastne 2 v 1, keďže tieto bulgurové placky si pokojne môžete pripraviť aj iba tak, k šalátu alebo k hustej polievke. Sú výborné, chrumkavé a chutia skvelo aj na studeno, takže si ich môžete vziať so sebou na cesty, do práce či do školy. Okrem toho potešia aj vegetariánov, alergikov na mliečnu bielkovinu a s použitím bezlepkových ovsených vločiek alebo pšenových vločiek aj celiatikov.
Kačica pre histaminikov?
Ak sa nemýlim, recept na kačicu na blogu ešte nemám, takže ak nastáva otázka, či kačicu histaminici môžu, odpovedám: ,,A prečo by nemohli?” Ak je čerstvá a poznáte zdroj je to mäso ako ktorékoľvek iné. Samozrejme, kačicu si doprajem možno tak 3x ročne a väčšinou vždy pri nejakej príležitosti (Veľká Noc, narodeniny, Vianoce…). Jediné, čo sa pri HIT neodporúča je konzumácia kože. Ale ak mám pravdu povedať, ja som ju vlastne ani nikdy nemala rada. A vy?
Pečené kačacie stehná s rakytníkovo-brusnicovou omáčkou a plackami z bulguru
Na placky potrebujeme:
120g bulguru
1 cuketu
2 mrkvy
2 vajcia
petržlenovú a koriandrovú vňať
soľ, galgant
1-2 PL mletých ovsených vločiek (podľa potreby)
hroznový alebo olivový olej
1. Bulgur uvaríme vo vode so soľou.
2. Cuketu a mrkvu nastrúhame a vytlačíme z nich vodu. Pridáme ich k vychladnutému bulguru spolu s vňaťkami, vajcami, galgantom a soľou.
3. Ak sa zdá cesto príliš riedke, pridáme mleté ovsené vločky.
4. Placičky vypekáme na oleji do zlatohneda.
Na kačicu potrebujeme:
kačacie stehná
1 cesnak
1. Stehná na panvici z každej strany opečieme a následne vložíme do zapekacej misy spolu s prepoleným celým cesnakom.
2. Podlejeme trochou vody, prikryjeme a pečieme približne 2 hodiny.
3. Asi po hodine odokryjeme, občasne podlievame výpekom a dopečieme kým bude koža zvrchu chrumkavá.
Na omáčku potrebujeme:
za hrsť mrazeného rakytníku (v sezóne čerstvého)
1 PL sušených, nesírených brusníc
2 PL 100% brusnicovej šťavy (alebo ¼ ČL kyseliny askorbovej rozmiešanej vo vode)
1-2 PL trstinového cukru
štipka kardamónu
1. Cukor necháme skaramelizovať, pridáme rakytník a brusnice a podlejeme brusnicovou šťavou a prípadne ešte trochou vody.
2. Varíme na miernom ohni, kým sa voda neodparí a nevznikne nám hustejšia omáčka.