Domov Bezlepkové recepty Brokolicovo-zelerové guľky s hráškovým dipom

Brokolicovo-zelerové guľky s hráškovým dipom

autor: hitjezdravozit 2. apríla 2017
Brokolicovo-zelerové guľky s hráškovým dipom

Občas ma kopne múza a mám chuť vymýšľať aj náročnejšie recepty, kde sa potom vyhrám aj s dekorovaním, či fotením. Minule som mala jedno voľnejšie dopoludnie a tak som si povedala, že teraz je presne taký deň.
Recept v podstate nie je náročný na prípravu či čas, len k nemu potrebujete trochu viac hrncov a kuchynských potrieb (čo potom zabolí keď sa pustíte do umývania riadu) 😛 No nemusíte všetko robiť tak ako ja. Brokolicové guľky si môžete pripraviť aj len tak na šalát alebo k polievke, omáčku zas na cestoviny alebo si ju pokojne natrite na domáce pečivo. Takto máte vlastne 2 recepty v jednom 😉

Brokolicovo-zelerové guľky
pol brokolice
malý zeler (alebo polku väčšieho – podstatné je aby bolo viac brokolice)
provenskálske bylinky
2 strúčiky cesnaku
1 PL lahôdkového droždia
1 chia vajce (1 PL chia semienok + 4 PL vody)
3-4 PL pohánkovej múky (množstvo som pridávala odhadom aby malo cesto požadovanú konzistenciu a vedeli sme z neho spraviť guľky)
himalájsku soľ
kokosový olej

1. Brokolicu uvaríme v mierne osolenej vode.
2. Keď je mäkká scedíme ju a rozsekáme v sekáčiku.
3. Pridáme k nej nastrúhané zeler na malom strúhadle, chia vajce, pretlačený cesnak, bylinky lahôdkové droždie, soľ podľa chuti a zmiešame.
4. Na záver postupne pridávame múku.
5. Tvoríme malé guľky, ktoré vypekáme na kokosovom oleji.

Keďže fritézu nemám (ani by som ju nechcela) a snažím sa nepoužívať zbytočne veľa oleja, nikdy nebudem mať krásne rovnako guľaté guľky. Mne to však nevadí. Radšej zdravšie 😉 Dokonca si ich môžete vypiecť aj v rúre. No ja som tentoraz robila iba malú dávku pre seba a nechcelo sa mi kvôli pár kúskom zapínať ju.


Hráškový dip:
misku mrazeného hrášku
čerstvú petržlenovú vňať
čerstvú bazalku
za hrst namočených kešu orechov
ryžovú smotanu (podľa konzistencie)
himalájsku soľ

1. Hrášok uvaríme v osolenej vode.
2. Zlejeme ho a spolu s ostatnými ingredienciami vložíme do mixéra a rozmixujeme. Smotanu som pridávala postupne aby mi vznikla požadovaná konzistencia.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.