Blížia sa Vianoce a tak je najvyšší čas na nový rybí recept. Rybu už nejedávam tak často ako kedysi, predsa len zdroje na Slovensku sú trošku obmedzené, no Vianoce bez ryby si predstaviť neviem a preto od tejto tradície upustiť nechcem.
Ryba ako dar
Asi pre nikoho nebude novinkou a verím, že si na to dávate pozor aj vy, že ryba či mäso musia byť pre histaminika čo najčerstvejšie. Chvalabohu existuje dosť sladkovodných rýb, ktoré sú bežne uloviteľné aj u nás a preto aspoň pár krát do roka nemám problém dostať sa ku kvalitnej, čerstvej rybke. Losos to síce nie je, no ako sa hovorí: ,,Darovanému koňovi na zuby nepozeraj”. Tento kapor bol totiž milý dar od mamičky môjho kolegu, ktorá vie o mojej HIT-ke a keďže jej manžel je rybár, hneď ako tohto kapra ulovil, očistili mi ho, nakrájali a zamrazili. Priznám sa, veľmi ma to dojalo, pretože i keď sa to pre niekoho môže zdať ako čudný darček, pre mňa to bol jednoznačný dôkaz toho, že si niekto dá záležať a zaujíma sa o moje zdravie.
Kapor z rúry
Keďže jeden recept na kapra už na blogu mám, premýšľala som, aký ďalší vymyslieť, aby predsa len nebol príliš komplikovaný a prekombinovaný viacerými ingredienciami. Na Vianoce dávame žalúdku zabrať trošku viac ako po iné obdobia v roku a preto som upustila od smaženia v oleji (ktoré okrem toho aj tak nie je najvhodnejšou formou varenia pri HIT) a hodila som ho tentoraz radšej na plech. A čo z toho vzniklo? Čítajte ďalej. 🙂
Pečený kapor na zelenine
Potrebujeme (na 2 porcie):
4 podkovičky kapra
1 jabĺčko
1 PL brusnicovej šťavy
mletú rascu
olivový olej
4 mrkvy
1 cuketu
cca 200 g topinamburov
1 cibuľu
4 strúčiky cesnaku
sušenú perillu
sušenú majoránku
himalájsku soľ
1. Podkovičky nasolíme, posypeme mletou rascou a poukladáme na plech.
2. Pokvapkáme ich brusnicovou šťavou olivovým olejom a vložíme medzi ne nakrájané jabĺčko na štvrtinky.
3. Pečieme vo vyhriatej rúre najprv prikryté cca 10 minút a následne ďalších 15-20 minút odokryté.
4. Medzitým si pripravíme zeleninu. Cibuľu necháme na štvrtinky, cesnak v celku, mrkvu a topinambury na rovnakú kúsky a cuketu na väčšie.
5. Na olivovom oleji mierne opražíme mrkvu, pridáme cibuľu, cesnak, osolíme a prikryjeme pokrievkou. Dusíme na miernom ohni pár minút (podľa potreby podlejeme vodou).
6. Následne pridáme topinambury a dusíme 10-15 minút.
7. Na záver pridáme cuketu a dusíme do zmäknutia všetkej zeleniny.
8. Kapra podávame so zeleninovou prílohou.
Pozn.: Brusnicová šťava v tomto prípade poslúžila namiesto citróna, ktorý sa bežne hodí na rybu. Dodala podkovičkám svieži nádych.