Tento džem som ešte nikdy nerobila, hoci som ho poznala dlho, robieval sa u mojich dedovcov, robila ho aj moja mamina… Od kedy som však histaminička a prvé roky som rovnako, ako väčšina z vás, žila v tom, že „kakao je zakázané“, ani mi nenapadlo zavárať zrovna toto. Až doteraz.
Len teda, oni ho nazývali slivková nutella, predpokladám, že pre väčšie množstvo kakaa a ja som to skôr poňala ako slivkový džem s kakawcom a protizápalovými koreninami.
Aby sme zas nepreháňali, hoc už z tohto článku vieme, že nie je kakao ako kakao a že aj histaminici si môžu dopriať. 😉 Odporúčam si ho poriadne prečítať! Aby ste sa zbytočne neukracovali o cenný antioxidant akým kakao bezpochyby je!
Slivkový džem s kakaom
Potrebujeme:
400g sliviek
150g panela cukru
2 ČL kakawca
3 klinčeky
štipku cejlónskej škorice
1. Slivky nakrájame na menšie kúsky, aby boli rýchlejšie hotové.
2. Zasypeme panelou (sladidlo z cukrovej trstiny), pridáme škoricu, klinčeky a privedieme k varu.
3. Následne pridáme kakawco (nealkalizované kakao) a stíšime plameň.
4. Necháme povariť do úplného zmäknutia a potom rozmixujeme.
5. Džem nalejeme do sklených fliaš a dobre uzavrieme. Necháme dole hlavou v suchom zábale niekoľko hodín vychladnúť. Skladujeme v chladničke.
Čo sa týka množstva, viem, niekomu sa môže zdať smiešne, ale viete, že ja pri HIT zaváram vždy radšej menšie množstvá a častejšie. Nech mi fľašky zbytočne dlho nestoja. Slivky mám zamrazené, takže si ho viem pripraviť kedykoľvek počas roka. Áno, u nás sa zavára aj v zime. A u vás?
Keby ste chceli vyskúšať toto kakao vhodné aj pre histaminikov, môžete využiť aj môj zľavový kód na 10% zľavu v znení HITkakaw na eshope Kakawca 🙂