Domov Bezlepkové recepty Figový džem
Figový džem

Myslela som si, že tento rok nebudem mať čas na zaváranie, no chvalabohu som sa mýlila. Dostala som do daru tašku plnú fíg, ktoré boli v ten deň zozbierané a keďže tie človek dlho skladovať nemôže, rozhodla som sa uzavrieť ich do fľašky. 😉 Pár som si samozrejme odložila na priamu konzumáciu. Figy patria k mojim obľúbeným druhom ovocia a bežne ich u nás nedostať (aspoň teda nie také čerstvé, priamo zo stromu), tak som si ich vychutnala.
Figy sú skvelým zdrojom rozpustnej vlákniny. Tá na seba viaže v tenkom čreve cholesterol a dostáva ho von z tela. Určité druhy rozpustnej vlákniny (ako napríklad pektín, ktorý nájdeme práve vo figách) spomaľujú uvoľňovanie cukru obsiahnutého v strave a tým redukujú riziko cukrovky.
Okrem toho figy podporujú proces trávenia, odstraňujú plynatosť a pomáhajú prečistiť hrubé črevo.
Treba si ale dať pozor, figy majú laxatívne účiny, takže vo veľkom množstve sa ich konzumácia neodporúča. Aj ja by som ich dokázala zjesť na posedenie všetky, no viem, že také 3-4 kúsky sú pre mňa zdravá hranica.

Potrebujeme:
1 kg fíg
100 g trstinového cukru
pol ČL vietnamskej škorice
vanilkový struk
pol ČL agaru (rastlinná želatína)

1. Figy poriadne umyjeme, zbavíme ich stopky a prekrojíme ich na polku, prípadne štvrťku.
2. Dáme ich do hrnca spolu s cukrom, škoricou, vanilkou a prilejeme cca deci vody.
3. Varíme na miernom ohni priližne pol hodinku.
4. Keď sú figy skoro úplne rozvarené, rozmixujeme ich tyčovým mixérom.
5. Vrátime džem späť na oheň a pridáme agar rozmiešaný v troche vody.
6. Povaríme ešte pár minút a odstavíme z ohňa.
7. Džem naplníme do fľašiek a uzavrieme.

Konzistencia džemu je presne ideálna, ani riedka ani hustá. Treba si preto dávať pozor, koľko agaru sa použije. Ak ho dáte príliš veľa, môže vám džem úplne zhustnúť na tvrdé želé. S agarom robievam aj ovocnú želatínu na moju makovku a tam dávam približne o 1 ČL viac prášku na oveľa menšie množstvo.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.