Prišlo to ako blesk z jasného neba. JA MÁM CHUŤ NA TIRAMISU!! Pritom kávu nepijem a kedysi som kávové dezerty vyslovene neznášala. Žeby to bolo tým pôrodom, kojením? Menia sa mi chute? No nič. Výzva zadelená, ako ju ale zdolať popri mojej alergii na BKM?
Tiramisu pre histaminikov ale aj pre všetkých ostatných
Ak ste “iba histaminici”, tak si tiramisu v pohode môžete pripraviť aj to klasické. Teda, mám na mysli také to “po našom, po slovensky”, pretože origoš talianske je so surovými vajíčkami a to veru pri HIT neodporúčam!! Ak sa však bavíme o mascarpone, to je považované za nezrejúci mliečny výrobok a teda pri HIT je vhodné. A tak som sa rozhodla, že vám pripravím obe verzie. Naplánovala som si ho keď sme očakávali návštevu – návšteva dostala to klasické, mliečne a pre seba som pripravila verziu bez mlieka. A keď už ho robím bez mlieka, tak som rovno ulahodila aj bezlepkáčom. 😉
Ak by som mohla, volila by som klasiku, viete prečo?
Na Bioland.sk som objavila vegan mascarpone a bezlepkové dlhé piškoty, ktoré boli základom tej mojej verzie. Poviem vám úprimne, ak by som mohla, určite volím kvalitné, pravé mascarpone, pretože ja som proste zástancom kvalitnej, pestrej jednozložkovej stravy. Alergici to však nemajú jednoduché a úplne chápem, že chute občas prídu, tak ako aj mne teraz. 🙂 Takže sem tam si niečo takéto kúpim aj ja – napr. nejaký vegan jogurt alebo ako teraz, toto mascarpone. Avšak rastlinné mlieka, či smotany si vyrábam doma, pretože je to jednoduché a predsa moje, domáce!
Tiramisu bez mliečnej bielkoviny a lepku
Potrebujeme:
1 vegan mascarpone
1 balík dlhých piškót (stačí na toto menšie mascarpone – ak robíte verziu z 500g mascarpone, tak odporúčam 2 balíky)
kokosovú smotanu (odporúčam túto, pretože tuhá časť sa dá pekne vyšľahať)
300ml uvarenej kávy (odporúčam značku Powerlogy – ak je káva kvalitná pokojne si ju môžu dopriať aj histaminici, nie je pravda, že by bola “zakázaná” – viac na tému káva vs. HIT u mojej kamošky Kašulky na BLOGU)
50g trstinového práškového cukru
kakao na posypanie od Kakawco+
jedlé kvietky na ozdobu (nemusia byť)
1. Mascarpone vyšľaháme s tuhou časťou kokosovej smotany (stačí pol konzervy – tú riedku časť si odložíme, prípadne podľa potreby trošku prilejeme ak sa nám to bude zdať moc tuhé) a cukrom.
2. Piškoty namáčame v uvarenej káve (pozor, tieto bezlepkové sú jemnejšie) a poukladáme na spodok sklenej misky.
3. Na to vrstvíme mascarpone. Potom zase piškoty a na záver zase mascarpone. Odporúčam malú formu na toto množstvo.
4. Vrch posypeme kvalitným, nealkalizovaným kakaom a dáme zachladiť.
Pre mliečnu verziu použite klasické mascarpone a namiesto kokosovej smotany smotanu na šľahanie. No pre jemný kokosový nádych môžete použiť aj pri tejto verzii kokosovú smotanu. Pekne ladí s kávou. 🙂
Tip: V sezóne môžete zakomponovať akékoľvek ovocie – napr. maliny, čučoriedky či na plátky nakrájané broskyne. Ja som do druhej, mliečnej verzie tentoraz pre hostí použila jahody. O nich je ale známe, že vo veľkom množstve nie sú práve hitfriendly, takže s nimi opatrne. 🙂
Mimochodom, s použitím môjho kódu HIT10 získavate na Biolande poštovné zadarmo a na Powerlogy 10% zľavu z celého nákupu. Platí dlhodobo. 😉 A na Kakawco+ pre vás mám taktiež zľavu 10%. Tam ale použite kód HITkakaw.