Domov Všetky recepty Višňový džem s tymiánom

Višňový džem s tymiánom

autor: hitjezdravozit 2. júla 2020
Višňový džem s tymiánom

Vitaj júl, vitaj sezóna uskladňovania potravín. Pretože pre histaminika je správne skladovanie základom! My si totižto počas zimy nekúpime konzervy alebo obchodné džemy či zaváraniny. A ak by som mohla šíriť takú malú “osvetu” aj pre nehistaminikov, nemuseli by to robiť ani oni. 😉 Je toľko možností ako podomácky a zdravo uskladňovať potraviny.

Mrazenie pri HIT nie je zakázané

NIE, mrazenie pri histamínovej intolerancii NIE JE zakázané! 🙂 Ak vám to niekto povie, tak vám hovorí najväčšiu lož! Ak to myslí tak, že mrazené by sa nemalo kupovať v obchode, tak to môžeme považovať za polopravdu, ale aj to najmä čo sa týka mäsa či rýb. V obchode totiž nemáte 100%-nú istotu, kedy a za akých podmienok bolo mäso zamrazené a či nebolo náhodou rozmrazené a znovu zamrazené. Čo sa týka zeleniny a ovocia, tam je to trošku bezpečnejšie a stane sa, že si aj ja kúpim mrazenú kukuricu alebo hrášok, ak náhodou nemám svoje. Treba len sledovať aby boli hlbokozamrazené a “čisté” teda bez pridaných látok ako maslo a pod. Niektoré zeleninové zmesi dokonca obsahujú aj sójovú omáčku či iné arómy…ale to prevažne také tie ázijské, miešané.

Mraziť ale aj zavárať

Tak isto zakázané nie je ani zaváranie – ja už za tie roky mám svoje finty. 😉 Prioritou číslo 1 je u mňa mrazenie. Radšej si zamrazím balíky ovocia po kilách a potom si ich kedykoľvek počas roka vytiahnem a robím si džem napríklad aj v zime akoby som mala robiť 30 fľašiek džemu na celý rok. Miesta chvalabohu mám aj vďaka mojej novej mrazničke od Gorenje. Tento biely spotrebič je pre mňa, ako histaminičku, na nezaplatenie!

Avšak nedá mi pár fľašiek džemu nespraviť aj v lete, priamo počas sezóny. Najčastejšie vtedy skúšam nové recepty, aby som sa o ne mohla podeliť aj s vami. 🙂 Mám ich už na blogu niekoľko, zo začiatku také s menej cukrom, keď som sa telo snažila zbaviť zápalu, čo je pri HIT dôležité najmä v počiatočných fázach, no postupne som už prešla na klasiky našich starých mám, nakoľko k pravému, domácemu džemu cukor neodmysliteľne patrí. Len teda ja používam nerafinovaný trstinový.
Dnes som ale vyskúšala novú verziu a to pol na pol s medom. Višní máme tento rok viac než dosť a okrem toho višňový džem ešte na blogu ani nemám, tak som sa doňho pustila. A keďže sa milujem “hrať” s novými arómami, k medu som pridala aj tymián.

Ako zaváram ja?

To, ako zaváram ja som už viackrát spomínala, no pre istotu to zopakujem a zhrniem aj teraz.

1. Zaváram vždy menšie množstvo, aby mi vyšli maximálne 3-4 fľašky.
2. Volím menšie fľašky, aby som dlho nemala džem otvorený (malú predsa len rýchlejšie spotrebujem).
3. Džemy uskladňujem v chladničke. 
4. Nepoužívam žiadne pektíny! Na konzervovanie vám stačí cukor. Ani naše staré mamy ich nepoužívali. Ak chcete, môžete pridať štipku kyseliny askorbovej.
5. Čerstvé ovocie je základ. Ak idem variť džem, tak z ovocia, ktoré som si natrhala v ten deň, maximálne deň predtým. Nenechávam zbytočne ovocie stáť týždeň v chladničke.
6. Zrelé ale nie prezreté! Áno viem, džemy sa majú zavárať z poriadne prezretého ovocia. To ale pre histaminikov nie je najlepšia voľba, že áno. 😉 Takže áno, ovocie musí byť zrelé, no v žiadnom prípade nie prezreté. Ak sa také medzi nimi nájdu, posuniem ich ďalej Jožkovi na spapanie. 🙂

Višňový džem s tymiánom


Potrebujeme:

800g višní
300g medu
200g trstinového cukru
cca pol hrste tymiánu (asi 10-12 vetvičiek)
4g agaru

1. Višne poriadne umyjeme, odkôstkujeme a dáme do hrnca s cukrom a medom.
2. Pomaly varíme kým sa nám nerozpustia a potom pridáme natrhané lístočky tymiánu.  Džem varíme približne hodinku kým sa trošku neodparí voda.
3. Následne ho rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme agar. Povaríme ešte asi minutku a odstavíme z ohňa.
4. Džem prelejeme do sterilných fľašiek, otočíme dolu hlavou a zabalíme do suchého zábalu. Necháme tak do druhého dňa a odložíme ho do chladničky.


Vedeli ste, že s použitím agaru by ste cukor vôbec nemuseli pridávať? Samozrejme neplatí to v tomto prípade, nakoľko višne nie sú typický sladkým ovocím a cukor si vyslovene pýtajú. No ak chcete skúsiť nejaký džem bez cukru, agar vám pomôže zahustiť ho. Pomery si ale predtým radšej naštudujte aby ste ho nedali zbytočne veľa. Stačí z neho práveže máličko aby ste namiesto džemu nedostali želé. :))

Na jednu fotku musel prísť aj Murko, lebo však kotúľajúce sa višne sú najväčšia zábava. 😀

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.