Jedny šúľance už na blogu mám, no tentoraz som sa pustila do bezlepkovej verzie a s použitím iných zemiakov.
Violet, teda fialové zemiaky vám asi predstavovať nemusím, no ak predsa, prečítate si o nich napríklad v v tomto mojom článku. Kupovala som ich v Yeme a samozrejme aj z tejto odrody existuje viac druhov. Niektoré sú tmavšie iné zase bledšie a ja som dnes vychytila presne ten bledší typ, takže ak ste čakali, že šúľance budú krikľavo fialové, mýlili ste sa žiaľ. 🙂 Okrem toho, po uvarení zemiaky aj tak strácajú takú tú výrazne fialovú farbu. V každom prípade, veľmi dobre sa s nimi pracuje a pre mňa je dôležité to, keďže ako iste viete, so zemiakovým cestom je väčšinou vždy babračka. 😀
Mimochodom tento recept by určite obstál aj pri blížiacich sa vianočných sviatkoch. 😉
Šúľance s mletými pekanovými orechami a figovým džemom
Potrebujeme:
240g uvarených, očistených violet zemiakov
60g ryžovej múky
30g tapiokovej múky
1 ČL psylliovej múky
1 ČL trstinového cukru zomletého na práškový
1 vajce
štipka soli
mleté pekanové orechy
trstinový cukor zomletý na práškový (podľa chuti)
figový džem
1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a popučíme do hladka.
2. Pridáme k nim múky, soľ a ručne vyšľahané vajce a vypracujeme cesto.
3. Na jemne pomúčenej doske vytvoríme dlhý valec, z ktorého odkrajujeme a tvarujeme šúlance.
4. Tie potom vyvaríme v osolenej vode s troškou oleja. Stačia im 3-4 minutky po tom, čo vyplávajú na povrch.
5. Medzitým si pripravíme posýpku zmiešaním orechov s troškou cukru.
6. Hotové šúlance obalíme v posýpke a pridáme za lyžicu džemu.
Šúľance si môžete pripraviť na akýkoľvek spôsob, s kýmkoľvek džemom či posýpkou – na Vianoce napríklad s makom. 🙂 A s vynechaním cukru z cesta pokojne aj na slano.