Domov Bezlepkové recepty Ryžový nákyp s jesenným ovocím a tvarohom

Ryžový nákyp s jesenným ovocím a tvarohom

autor: hitjezdravozit 8. novembra 2017
Ryžový nákyp s jesenným ovocím a ToTu tvarohom

Jedlo, ktoré poznáme ešte z detských čias a ktoré sa najčastejšie podávalo s ovocným kompótom. Áno, je to voňavý, nadýchaný ryžový nákyp. 


Nemyslite si však, že vám ponúkam presne tú verziu, ktorú si pamätáte ešte snáď zo školskej jedálne. Ryžový nákyp je tak vďačné jedlo, že sa dá pripraviť na mnoho spôsobov pridaním vždy nejakej inej ingrediencie.
Ja som tentoraz siahla po jesennom ovocí v kombinácii s tvarohom.


Potrebujeme:
250g jazmínovej ryže (ešte lepšia by bola kvalitná arborio)
600ml mandľového mlieka (môže byť aj kravské)
50g trstinového cukru
vanilkový struk
štipku himalájskej soli

3 vajcia
50g ghee masla
100g kozieho tvarohu (môže byť aj klasický ak nemáte problém s BKM, ja z času na čas stolerujem aspoň kozí)
2 menšie jabĺčka
2 hrušky

Pozn.1: Mandľové mlieko som použila aj s “odpadom”, ktorý zostane po výrobe. Ak si mlieko nevyrábate, tak kľudne pridajte 1 PL mletých mandlí.

Pozn. 2: Trstinového cukru si môžete pridať podľa potreby aj viac alebo menej.

1. Ryžu prepláchneme, zalejeme mliekom a pridáme soľ, cukor a vyškrabaný vanilkový struk. Na chvíľu som nechala povariť aj celý struk a potom som ho vybrala.
2. Ryžu miešame aby nám neprihorela a ak náhodou treba, prilejeme ešte trochu vody.
3. Medzitým si oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
4. Keď je ryža hotová, primiešame do nej ghee maslo a necháme ju chvíľu vychladnúť.
5. Ošúpeme si ovocie, jablká nastrúhame na väčšom strúhadle a hrušky nakrájame na menšie kocky.
6. K ryži potom primiešame žĺtky, ovocie a tvaroh.
7. Na záver vmiešame sneh z bielkov a celú zmes nalejeme do jenskej misy vymastenej ghee maslom.
8. Vrch som ešte posypala trochou trstinového vanilkové cukru (vyrábam si ho sama pridaním vanilkových strukov do nádobky s cukrom).
9. Nákyp pečieme 20-30 minút pri 180°C.

 

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.