Zas som trošku poexperimentovala aby som priniesla nejaké nové pečivko aj pre tých, čo nemôžu lepok. Hoci ja k nim nepatrím, bezlepkové múky som si veľmi obľúbila a vlastne je to príjemná zmena aj pre mňa, keďže mnohé z nich majú špecifickú chuť a tak aspoň ozvláštnia pečivo. Nie som nejako veľmi zdatná v bezlepkovom pečení, no tieto žemličky sú jednoduché a raz dva hotové.
Bezlepkové žemličky
Potrebujeme:
70 g ryžovej múky
10 g pohánkovej múky
20 g ľanovej múky
20 g konopnej múky
30 g múky z čiernej ryže
1,5 ČL bezfosatového prášku do pečiva
pol ČL guarovej gumy
1 ČL soli
180 ml Fatry
1. Zmiešame múky s práškom do pečiva a soľou.
2. Pomaly prilievame Fatru a vymiešame cesto.
3. Pečieme 20-25 min pri 180°C.
Cesto by nemalo byť ani príliš husté, ani príliš riedke. Keďže je dosť tmavé vďaka konopnej múke a múke z čiernej ryže, dávajte pozor, aby vám pečivo nezhorelo.
2 komentáre
Kolko nám vznikne ks? Vdaka
Z tejto dávky vznikne 6 ks 🙂 Ale myslím si, že to aj stačí. Aspoň pre mňa tak na 2, niekedy aj 3 dni a potom som si robila vždy čerstvé. Ak je to iba pre jednu osobu, tak by bolo 12 kusov podľa mňa zbytočných, pretože by žemličky neboli také čerstvé a mohli by sa po 3 dňoch začať kaziť.