Dezerty · Všetky recepty

Rebarborové ovsené crumble

Prečo sezóna niektorých ovocí trvá tak krátko?! 🙁 Rebarboru by som dokázala jesť stále. Jej kyslá chuť v kombinácii so sladkým je v týchto horúcich dňoch dokonale osviežujúca a navyše má, asi ako každá rastlina, niekoľko zdravotných benefitov.
Je bohatým zdrojom vlákniny a už v starovekej čínskej medicíne sa používala na upokojenie žalúdka a ako prevencia pred zápchou. Okrem toho detoxikuje a podporuje peristaltiku čriev.
Ak ste na bezmliečnej strave poteší vás fakt, že jedna šálka rebarbory obsahuje viac vápniku ako mlieko. Spolu s lososom a špenátom je dokonca zaradená medzi potraviny s jeho najvyšším obsahom.
V HIT zoznamoch sa nachádza medzi povolenými, tolerovanými potravinami. Pre jej vysoký obsah kyseliny šťavelovej si však treba dávať pozor ak trpíte obličkovými kameňmi alebo vás trápi podráždená sliznica žalúdka. Vtedy sa neodporúča konzumovať ju denne, no raz za čas si ju môžete dopriať aj vy.
Čo je ešte dôležité vedieť, že listy rebarbory sú jedovaté. V žiadnom prípade ich nekonzumujeme!!


Potrebujeme:
200g ošúpanej rebarbory
50g trstinového cukru
10g vanilkové bio cukru alebo vanilkový struk
50g kozieho alebo ghee masla
50g medu
180g ovsených vločiek (pre bezlepkovú verziu použite bezlepkové ovsené vločky)

Na mrveničku:
1 PL ghee masla
2 PL trstinového cukru
2 PL ovsenej múky

1. Rebarboru ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
2. Zmiešame ju s cukrom a vanilkovým cukrom a uložíme naspodok hapekacej misy.
3. Vložíme na 5 minút do vyhriatej rúry na 180°C.
4. Medzitým si v hrnci roztopíme maslo s medom a obalíme v nich ovsené vločky.
5. Túto zmes navrstvíme na rebarboru.
6. Mrveničku si pripravíme zmiešaním masla, cukru a múky a následne ju nadrobíme na vrch ovsených vločiek. Tento krok pokojne vynechajte ak vám to už príde príliš sladké. Keďže rebarbora je pomerne kyslastá, prvý krát keď som ho robila nebolo na môj vkus dostatočne osladené.
7. Crumble dáme zapiecť cca na 15 minút alebo kým sa vrch nezačne sfarbovať dohneda.


Keďže tento recept skutočne milujem, robievam si ho často a tak ho mám odskúšaný s rôznymi druhmi ovocia a tak isto aj s rôznymi tukmi (s kozím maslom, s ghee maslom aj s kokosákom). Určite však odporúčam použiť akékoľvek maslo, ktoré tento recept krásne prevonia! Samozrejme pre tých z vás, ktorí trpíte alergiou na mliečnu bielkovinu a netolerujete náhodou ani ghee, je kokosák jediná alternatíva a preto som ho spomenula.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *