Domov Hlavné jedlá Bazalkové pesto
Bazalkové pesto

Bazalka je moja najobľúbenejšia bylinka!! Vždy mám minimálne jeden črepník na kuchynskom stole a na jar som si ju samozrejme vysadila aj na balkón. A dokonca hneď 4 druhy. Neviem, či majú nejaké odborné názvy, no jedna je fialová, druhá zase „obrovskolistá“ akoby kučeravá..už len na pohľad sú kúzelné. A každá chutí aj vonia trošku inak. Keďže sa mi celkom pekne rozrástla a bazalkové pesto milujem, rozhodla som sa pripraviť si vlastné, domáce a hneď zo všetkých druhov naraz.
Naposledy som ho jedla pred pár mesiacmi, keď som vyskúšala bio z DM-ky. Poznáte ho? Ak si dobre spomínam, nemala som s ním žiaden problém, ale predsa len čerstvé, domáce, to je tá skutočná záruka.
Čo sa týka samotného receptu, znovu som si ho pomenila, však to je jasné! Parmezán som doňho nepoužila, keďže ten by sme z hľadiska HIT nemali. Síce ho milujem, naučila som sa bez neho žiť. Dúfam, že sa vám recept bude páčiť 🙂

pesto 3

Bazalkové pesto

Potrebujeme:
2 hrste listov bazalky
1 hrsť mandľových lupienkov
1 strúčik cesnaku
3 PL olivového oleja
1 PL oleja z hroznových jadier
1 ČL tekvicového oleja
soľ

Všetko spolu rozmixujeme v mixéri a hotovo 🙂

pesto 1
Viete, že mnohé kvety sú jedlé a krásne sa nimi dajú dekorovať taniere? Kvety bazalky patria medzi ne a keďže jeden druh mi veru pekne rozkvitol, využila som to. Keď vám však bazalka začne kvitnúť, kvety hneď otrhajte inak nebude mať možnosť rodiť nové, čerstvé lístočky. A to by bola škoda!

pesto 4
Čo sa týka celého „menu“, pesto som si dala na špaldové penne. Zo všetkých cestovín mám najradšej špaldové a ryžové a občas si kúpim kukuričné či celozrnné. A ktoré sú vaše obľúbené? 🙂

pesto 2
Na záver malý pohľad na môjho pomocníka Murka 😉 Ešteže mu bylinky nechutia, inak by som ho ani nepúšťala von 😀 Teda okrem pažítky, tú pred ním musím stále schovávať 😛  

 

Mohlo by sa vám páčiť aj

3 komentáre

Eva 13. septembra 2016 o 0:01

hroznove jadierka ? Ja byvam v holandsku a tu som o nich este nepocula . Dalo by sa nieco ine pouzit? Inac dakujem za inspiratie na varenie. Krasny blog. Ja mam teraz pol roka HIT a bola som s toho dost vystrasena. Tvoje recepty su super?? Varenie uz neni nocnu mora?TIP : Search Bar v receptoch. Ze sa rychlo recept najde.

Odpovedať
hitjezdravozit 13. septembra 2016 o 20:14

V prvom rade ďakujem pekne 🙂 Som rada, že sa ti recepty páčia! A ďakujem aj za tip, určite na tom popracujem 😉 Olej z hroznových jadier samozrejme kľudne nahraď olivovým, alebo akýkoľvek používaš 😉

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.