Domov Články Arašidová a mandľová pasta (recenzia + recepty)

Arašidová a mandľová pasta (recenzia + recepty)

autor: hitjezdravozit 9. júla 2016
Arašidová a mandľová pasta (recenzia + recepty)

V tomto článku vám predstavím dve orechové pasty od značky Rapunzel. Za ich dodanie ďakujem Biolandu 🙂

pasty 1

Arašidová pasta

Arašidovú pastu alebo viacej známe arašidové maslo som si obľúbila minulý rok v Anglicku. To, ktoré som však kupovala tam by som už teraz nemohla a vlastne ani nechcela. Nehovorím, že bolo zlé, no bolo bežne dostupné v supermarkete a veru neobsahovalo iba čisté arašidy. Od vtedy ubehlo veľa času, ochutnala som niekoľko druhov a konečne som objavila také, ktoré neobsahuje žiadne pridané látky, iba 100% arašidy a chutí mi!
Arašidové maslo podľa mňa poznáte a používate viacerí. Zo začiatku som si na jeho chuť musela zvykať. Neviem prečo, ale myslela som si, že bude sladké, no ono je vlastne neutrálne a tak ho môžete využiť pri sladkých ale i pri slaných jedlách. Ja si ho najčastejšie natriem na pečivo, pridám do ovsenej kaše ale už som z neho aj piekla, napríklad cookies (recept nájdete nižšie). Milujem ho v kombinácii s banánom, i keď v takomto prevedení sa v mojom jedálničku vyskytuje už trošku menej. Predsa len som s banánom stále opatrná a doprajem si ho iba 2-3x do mesiaca. Odporúčam však vyskúšať palacinkové kolieska s banánom 😉 Príprava je veľmi jednoduchá. Palacinky potrieme arašidovým maslom na kraj uložíme banán, zavinieme a nakrájame na kolieska. Mňam!!

pasty 6

Arašidové cookies

Potrebujeme:
100g jemných ovsených vločiek
50g špaldovej múky
1 vajce
2 PL arašidového masla
25 ml kokosového oleja
35g trstinového cukru
1 malé jablko
2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
ovsené mlieko (alebo akékoľvek rastlinné)

1. Zmiešame múku, ovsené vločky a prášok do pečiva.
2. Cukor vyšľaháme s vajíčkom a postupne prilievame kokosový olej a arašidové maslo. Poriadne spracujeme.
3. Jablko nastrúhame a pridáme k tekutej zmesi.
4. Následne ju vlejeme do suchej zmesi.
5. Ak by bolo cesto príliš tuhé, zjemníme ho mliekom. Prilievajte však opatrne aby nezostalo tekuté.
6. Tvarujeme menšie kopčeky, ktoré pečieme pri 190°C cca 10-12 minút.
pasty 7

Mandľová pasta

Ako druhú vám predstavím mandľovú pastu. S tou som sa stretla teraz prvý krát a nevedela som sa dočkať, kedy ju ochutnám. Počula som už o nej veľa a viem, že je dobre tolerovaná aj histaminikmi. Tak isto je vyrobená v bio kvalite a mandle sú šetrne pražené. Chutí presne ako mandle 😀 Ja viem, je to blbé prirovnanie, však ako inak by mohla mandľová pasta chutiť, ale k ničomu inému sa proste prirovnať nedá, keďže sú v nej využité v 100%-nom zložení mandle. Konzistenciou je podľa mňa trošičku tekutejšia ako arašidová. Tak isto sa hodí k sladkému ako aj slanému. Pripravíte si z nej príjemnú zálievku na šalát, využijete ju do múčnikov alebo si ju pridáte do ovsenej kaše, tak ako v mojom nasledujúcom recepte.

pasty 4
Ovsená kaša s mandľovou pastou

Potebujeme:
1 šálku ryžového mlieka
3 PL ovsených vločiek
1 PL ryžovej krupice
1 PL mandľovej pasty
1 ČL medu
broskyňa
madľové lupienky

1. Vločky zalejeme mliekom, pridáme ryžovú krupicu a varíme na miernom ohni.
2. Po pár minutách pridáme mandľovú pastu a varíme do zhustnutia.
3. Odstavíme kašu z ohňa a vmiešame med.
4. Kašu ozdobíme nakrájanou broskyňou, mandľovými lupienkami a môžeme ju ešte “pofrkať” mandľovou pastou.

pasty 5
Ak by ste pri oboch pastách spozorovali, že sa na vrchu oddeľuje olej, nemusíte sa báť, že by boli pokazené. Je to len dôsledok toho, že pri výrobe neboli použité žiadne pridané látky. Spomínam si na svoje prvé arašidové maslo, ktoré bolo tuhé ako beton, vôbec nie krémové, či tekuté a absoluuutne mi nechutilo. Čím to asi bolo? 😀

pasty 3

Za produkty ešte raz veľmi pekne ďakujem Biolandu.

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.