Tento recept vznikol ešte v Škótsku. Pár mi ich zostalo, ktoré som nestihla zverejniť a sranda je, že sú to prevažne koláče, keksy..nezaprie sa vo mne milovník sladkostí a bývalá cukrárska duša 😀
Ale myslím si, že takéto recepty aj vás vždy potešia, pretože na obed sa dá pripraviť čokoľvek (ryža, pšeno, zelenina, cestoviny, zemiaky, mäso..možností je mnoho), no sladkosti sa už vymýšľajú ťažšie. Aspoň teda u mňa to bolo zo začiatku tak. Nevedela som čo s čím skombinovať, aké múky, náhrady za mliečne produkty, musela som vynechať čokoládu, droždie, rôzne polevy, krémy.. Vždy sa mi zdali koláče také jednotvárne, suché. No a teraz mám „šuflík“ plný sladkých receptov a vymýšľam stále nové a nové. Treba iba spoznať potraviny, ktoré ste pred tým možno nikdy nepoužívali a nebáť sa kombinovať. A ak sa predsa len trošku obávate alebo v kuchyni nie ste až tak doma, tak skočte sem a verím, že nájdete niečo, čo vás zaujme 🙂 Možno to bude práve tento polentový koláč.
Potrebujeme:
1 pohár bio kukuričnej polenty (po risku 250 ml)
250 ml ryžového mlieka
200 ml vody (alebo 450 ml ryžového mlieka)
3 PL medu
2 ČL škorice
2 jablká
pekanové orechy
mandľové lupienky
1. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
2. Pridáme do hrnca s 1 PL medu, 1 ČL škorice a trochou vody a necháme variť na miernom ohni.
3. Polentu vysypeme do hrnca, zalejeme mliekom, vodou a pridáme med a 1 ČL škorice. Varíme do zhustnutia.
4. Jablká nerozvaríme úplne, necháme aby boli ešte trošku chrumkavé.
5. Polenta by mala byť úplne hustá. Preložíme ju do formy vystlanej papierom na pečenie a pozatláčame do nej kocky jabĺk.
6. Orechy a mandle rozdrvíme na malé kúsky a nahusto posypeme vrch koláča.
7. Pečieme pri 200°C asi 15 minút.
Stred sa môže zdať trošku trasľavý, no nemusíte sa báť že by bol koláč surový, keďže polenta je dopredu uvarená 😉 Tu ide skôr o to, že kraje a orieškový vrch budú chrumkavé a stred bude šťavnatý. Je to príjemná, ľahká zmena oproti múčnym koláčom a čo je fajn, je vhodný skutočne pre každého, keďže je bez lepku, bez mlieka i bez vajce = vegánsky 😉