Ešte dávnejšie som sa niekde dočítala, že napriek tomu, že histaminici čokoládu a kakao nemôžu, raw kakaové bôby by im vadiť nemali. Priam naopak! Patria medzi tzv „super potraviny“ a sú plné antioxidantov, vitamínov a minerálov. Obsahujú napríklad železo, vápnik, zinok, meď, horčík, či draslík, takže sú pre ľudský organizmus viac než prospešné. Sú výborným prostriedkom na doplnenie energie ale i celkové posilnenie imunitného systému.
Na rozdiel od čokolády sa nedajú roztopiť, ani sa vám pri konzumácii nezačnú rozpúšťať v ústach. Sú chrumkavé a musíte ich proste rozhrýzť. Ich chuť je bohužiaľ taktiež na míle vzdialená čokoláde 😀 Kým do čokolády sa pridáva tona cukru, kakaové bôby vôbec nie sú sladké, ich chuť je horkastá a mne dokonca jemne pripomína kávu.
Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí im neprišli na chuť, netrápte sa ich konzumáciou v surovom stave a radšej ich zakombinujte do nejakého receptu. Mne osobne nevyhovujú ani posypané na ovsenej kaši, pričom mnohí ich využívajú práve takto, no obľubu som nakoniec našla v ich zapečení do cookies. Ak ich nepridáte príliš veľa, do jedného keksíku sa dostanú maximálne 1-2 kúsky a v kombinácii so sladkým je to príjemná harmónia chutí.
Potrebujeme:
170g rastlinného masla Alsan
120g trstinového cukru
2 vajcia
230g ryžovej múky
50g ľanovej múky
8g bezfosfátového prášku do pečiva
1 ČL guarovej gumy
štipka soli
kokosové lupienky
raw kakaové bôby
1. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom.
2. Pridáme vajce a šľaháme ďalej.
3. V miske zmiešame múky, prášok do pečiva, guarovú gumu a soľ a prisypeme k tekutej zmesi.
4. Vypracujeme cesto do ktorého zamiešame kokosové lupienky a kakaové bôby.
5. Odoberáme si malé kúsky, z ktorých vytvoríme placičky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
6. Pečieme 10min pri 180°C. Sledujeme, ľahko prihoria.
Ak by vás zaujímalo, či som po ich konzumácii nemala ťažkosti…nemala 🙂 A to som ich skúšala už niekoľko krát.