Home Polievky Polievka z medvedieho cesnaku

Polievka z medvedieho cesnaku

written by hitjezdravozit 17. marca 2016
Polievka z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak určite patrí k jari a keďže tá sa pomaly, ale isto, blíži, dopriala som si ho aj ja. A nie iba v tejto skvelej polievke. Skúste si ho pridať na cestoviny, do šalátu alebo si z neho spravte vynikajúce pesto.

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak má antibakteriálne i antivírusové účinky, podporuje imunitu, pomáha pri infekciách a je veľmi vhodný pre organizmus pri zmenách počasia. Najzdravší, že samozrejme čerstvý, no vhodná je i tepelná úprava, ktoré len mierne znižuje jeho účinky. Sušiť by som ho však neodporúčala, lebo vraj zhorke (radšej som to ani neskúšala).
Keď si ho zasadíte do záhradky, ohraničte ho aby ste vedeli, kam roztrúsi svoje semienka. O rok ho budete mať oooveľa viac. Pestovať sa dá i na balkóne.
Medvedí cesnak je výborný aj na trávenie. Pomáha pri liečení zápalov tenkého i hrubého čreva, pri hnačkách ale i pri vážnejších ochoreniach akými sú žalúdočné vredy.

medvedi cesnak 4

Polievka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:
2 cukety
väčšiu hrsť medvedieho cesnaku
1 cibuľku
mandľové mlieko
olivový olej
soľ
galgant

1. Na leji orestujeme cibuľku.
2. Pridáme medvedí cesnak natrhaný na menšie kúsky a chvíľu podusíme.
3. Cuketu si medzitým nakrájame na menšie kocky a následne pridáme do hrnca.
4. Zalejeme horúcou vodou, tak aby boli cukety mierne pod vodou a varíme do zmäknutia. (Nepridávajte zbytočne viac vody, aby nebola polievka príliš vodnatá.)
5. Polievku osolíme, pridáme galgant a zamiešame.
6. Odstavíme ju z ohňa a rozmixujeme dohladka.
7. Na záver ju vrátime ešte na chvíľu na sporák a dochutíme asi pol pohárom mandľového mlieka (alebo podľa chuti).

Pozn. Nebojte sa kombinácie s mandľovým mliekom. Aj ja som bola opatrná a pridávala som ho po menších častiach, no vynikajúco zjemnilo polievočku.

medvedi censak 3

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu