Kedysi patril k mojim obľúbeným dezertom cheesecake. Od kedy som zistila, že mi kravské mlieko nerobí dobre, prestal sa v mojej kuchyni v takých pravidelných intervaloch pripravovať. Sem-tam poteším môjho drahého, ktorý ho miluje, sem tam ho upečiem do Malkia bistra no ja som si z neho dala asi iba 2x, keď som skutočne nevedela odolať. Raz sa to zaobišlo bez ťažkostí, druhý krát s menšími kŕčikmi. To však nie je v tomto prípadne podstatné.
Teraz je podstatné to, že som vymyslela recept, ktorý sa chuťovo náramne podobá na tento obľúbený americký dezert a pritom neobsahuje žiaden mliečny produkt. Okrem toho je typicky jesenný, takže nebolo pochýb, že si ho okamžite zamilujem. Verím, že očarí aj vás! 🙂
Potrebujeme:
120g ryžovej múky
80g ovsenej múky (pre bezlepkovú verziu skúste použiť zomleté bezlepkové ovsené vločky)
30g gaštanovej múky
20g hroznového cukru
5g bezfosfátového prášku do pečiva
himalájsku soľ
90g ghee masla
70ml studenej vody
2 zelené jabĺčka (alebo akékoľvek iné)
250g pyré z hokaido tekvice (tekvicu uvaríme domäkka, zlejeme z nej vodu a rozmixujeme na pyré)
80g trsntinového cukru + na jablká
1ČL tapiokového škrobu
vietnamskú škoricu
1 vajce
1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, cukrom a soľou, pridáme neroztopené ghee maslo a vodu a vypracujeme cesto.
2. Cesto sa zo začiatku dá vaľkať, no potom sa jemne trhalo, tak som ho preložila do formy a ponaťahovala pozdĺž celej tartovej formy ručne.
3. Popicháme ho vidličkou a naukladáme naňho na tenučko nakrájané jablká.
4. Tie posypeme trstinovým cukrom a škoricou.
5. Tekvicové pyré ručným mixérom vyšľaháme s cukrom, škrobom, škoricou a vajíčkom.
6. Touto zmesou potom zalejeme jabĺčka a koláč dáme piecť na 180°C na 25 minút.
1 komentár
Vymazavate formu necim prosim? A krajite kolac primo ve forme? Trochu se bojim at ji neposkrabu. Dekuji!