Domov Bezlepkové recepty Karfiolové rizoto
Karfiolové rizoto

Človek by si myslel na základe čerstvej zeleninky a sviežich farieb, že ide o letný recept, no opak je pravdou. Keďže viete, že ja preferujem sezónne varenie (česť výnimkám), aj tento raz pôjde o recept zo surovín, ktoré sú bežne dostupné aj počas chladnejších jesenných dní.

Mrazenie pomôže

Mrkva, cibuľa, cesnak ale i karfiol sú stále dostupné na našich trhoch. Čajot možno na Slovensku až tak nie je bežný, no my ho máme neúrekom, pretože sme ho tento rok mali aj čerstvo dopestovaný a nedávno sme dostali plnú debničku od rodinných priateľov zo zahraničia. Čajot však dozrieva na jeseň a keď ho dobre uskladníte, vydrží vám aj celú zimu. Sem tam ho dostať aj u nás, napr. v Lidli alebo v Yeme.
Okrem týchto zelenín sa mi však do receptu hodila aj kukurica (milujem ju v kombinácii s karfiolom) a tú už veru čerstvú nezoženieme. Tu však pomôže mrazenie. Ešte počas leta som si namrazila rôzne druhy ovocia aj zeleniny, ktoré by mi v zime chýbali. Nezabúdajte však mrazenú zeleninu maximálne do pol roka skonzumovať.

Nori riasy

Ako som už raz písala, tieto riasy poznáte najmä vďaka sushi, ktoré ja osobne neznášam a vlastne pre histaminikov odporúčané ani nie je (jedine, že majú prístup k extrémne čerstvým ingredienciám, čo u nás na Slovensku pochybujem). V každom prípade nori riasy sú výborným ochucovadlom a ja ich milujem a často využívam najmä v ryžových jedlách. Okrem obsahu mnohých výživných látok sú vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením mastných kyselín.
Kupujem ich v bio obchode, napríklad na www.bioland.sk.

Karfiolové rizoto


Potrebujeme:

1 karfiol
2 mrkvy
1 čajot
za hrsť mrazenej kukurice
1 bielu cibuľu
2 strúčiky cesnaku
6 prepeličích vajec
sezamový olej
2 ČL nori rias
čierne korenie
himalájsku soľ

1. Mkrvu a čajot nakrájame na drobné kúsky (asi veľkosti kukurice).
2. Karfiol očistíme, umyjeme a nakrájame. Vložíme ho do sekáčiku a posekáme na drobnú “ryžu”.
3. Na sezamovom oleji opražíme cibuľku a následne pridáme mrkvu. Na miernom ohni chvíľu podusíme.
4. Následne pridáme čajot, osolíme a podlejeme trochou vody. Prikryté necháme dusiť cca 10 minút.
5. Potom pridáme kukuricu, karfiol, korenie a nori riasy a znovu prikryjeme. Necháme dusiť pár minút.
6. Medzitým si do misky rozbijeme vajíčka, osolíme ich a vymiešame.
7. V strede panvice urobíme malú jamku do ktorej nalejeme vajíčka. Za stáleho miešania zapracujeme do rizota a máme hotovo.


Recept samozrejme zaujal aj môjho štvornohého miláčika a od kedy mám pekné dosky na fotenie a fotím na zemi, musí všetko schváliť aj on. 😉 Dnes mali najväčší úspech prepeličie vajíčka. 😛

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.