Domov Bezlepkové recepty Karfiolové rizoto
Karfiolové rizoto

Človek by si myslel na základe čerstvej zeleninky a sviežich farieb, že ide o letný recept, no opak je pravdou. Keďže viete, že ja preferujem sezónne varenie (česť výnimkám), aj tento raz pôjde o recept zo surovín, ktoré sú bežne dostupné aj počas chladnejších jesenných dní.

Mrazenie pomôže

Mrkva, cibuľa, cesnak ale i karfiol sú stále dostupné na našich trhoch. Čajot možno na Slovensku až tak nie je bežný, no my ho máme neúrekom, pretože sme ho tento rok mali aj čerstvo dopestovaný a nedávno sme dostali plnú debničku od rodinných priateľov zo zahraničia. Čajot však dozrieva na jeseň a keď ho dobre uskladníte, vydrží vám aj celú zimu. Sem tam ho dostať aj u nás, napr. v Lidli alebo v Yeme.
Okrem týchto zelenín sa mi však do receptu hodila aj kukurica (milujem ju v kombinácii s karfiolom) a tú už veru čerstvú nezoženieme. Tu však pomôže mrazenie. Ešte počas leta som si namrazila rôzne druhy ovocia aj zeleniny, ktoré by mi v zime chýbali. Nezabúdajte však mrazenú zeleninu maximálne do pol roka skonzumovať.

Nori riasy

Ako som už raz písala, tieto riasy poznáte najmä vďaka sushi, ktoré ja osobne neznášam a vlastne pre histaminikov odporúčané ani nie je (jedine, že majú prístup k extrémne čerstvým ingredienciám, čo u nás na Slovensku pochybujem). V každom prípade nori riasy sú výborným ochucovadlom a ja ich milujem a často využívam najmä v ryžových jedlách. Okrem obsahu mnohých výživných látok sú vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením mastných kyselín.
Kupujem ich v bio obchode, napríklad na www.bioland.sk.

Karfiolové rizoto


Potrebujeme:

1 karfiol
2 mrkvy
1 čajot
za hrsť mrazenej kukurice
1 bielu cibuľu
2 strúčiky cesnaku
6 prepeličích vajec
sezamový olej
2 ČL nori rias
čierne korenie
himalájsku soľ

1. Mkrvu a čajot nakrájame na drobné kúsky (asi veľkosti kukurice).
2. Karfiol očistíme, umyjeme a nakrájame. Vložíme ho do sekáčiku a posekáme na drobnú “ryžu”.
3. Na sezamovom oleji opražíme cibuľku a následne pridáme mrkvu. Na miernom ohni chvíľu podusíme.
4. Následne pridáme čajot, osolíme a podlejeme trochou vody. Prikryté necháme dusiť cca 10 minút.
5. Potom pridáme kukuricu, karfiol, korenie a nori riasy a znovu prikryjeme. Necháme dusiť pár minút.
6. Medzitým si do misky rozbijeme vajíčka, osolíme ich a vymiešame.
7. V strede panvice urobíme malú jamku do ktorej nalejeme vajíčka. Za stáleho miešania zapracujeme do rizota a máme hotovo.


Recept samozrejme zaujal aj môjho štvornohého miláčika a od kedy mám pekné dosky na fotenie a fotím na zemi, musí všetko schváliť aj on. 😉 Dnes mali najväčší úspech prepeličie vajíčka. 😛

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.