Domov Dezerty Rebarborový tart bez mlieka

Rebarborový tart bez mlieka

autor: hitjezdravozit 9. júna 2020
Rebarborový tart bez mlieka

O rebarbore sme si písali už v predchádzajúcich článkoch. Vždy ma zamrzí, že u nás stále nie je taká dostupná ako by som si priala. Napríklad ja ju kupujem výlučne iba na trhu a majú ju iba na jednom mieste. Zhodou okolností sú to predajcovia s ktorými sa už poznáme a roky u nich nakupujeme, takže teta vie, že keď jej pár stoniek dozreje, odloží mi ich, lebo u mňa sa vždy využijú. 😉 Je to tak raz za 2 týždne práve v tomto období.

Nákupy na trhu sú na nezaplatenie

Zrovna minule sa ma jedna slečna pýtala, kde ju kupujem, pretože prešla celý náš trh a nenašla ju. No, to je také moje malé šťastie, že som raz tete vyrozprávala ako ju mám rada a začala mi ju nosiť napriek tomu, že sami jej majú málo, teda skutočne iba tak na jednu porciu týždenne – dvojtýždenne. Ona ju ale nemá až tak v láske, takže sa teší, že ju aspoň niekto využije.

A presne pre toto milujem trh a najmä predajcov, ktorí skutočne predávajú vlastnú úrodu, žiaden dovoz, veľkosklad… Tak som si minulý týždeň u “mojej” tety kúpila aj hrášok. Mala jeden sáčok – jedno kilo. A tak isto rukolu. K nej sa mi inak viaže aj úsmevná historka… 🙂
Vždy, keď u nich objavím niečo nové, strašne “zhíknem” od radosti. A presne tak to bolo aj pri rukole (podotknem, nikto iný na našom trhu ju nepredáva). Teta potom vždy reaguje s obrovským úsmevom,že: ,,Bože ako sa toto dievča dokáže všetkému tešiť”, no a tentoraz doplnila aj: ,,Ešteže som tú rukolu doniesla. Vidíš (smerom na manžela), hovorila som, že niekto ju určite má rád.” Ľudia z nášho okolia ešte nie sú až tak zvyknutí na iné ako reďkovky, cibuľku, uhorky, papriky. Nie ako v Bratislave. A preto sa teším, že aspoň títo naši zlatí predajcovia trošku “experimentujú”. Od nich som zvykla mať napríklad aj mangold, tak uvidíme, či bude aj tento rok 🙂 Všetko totiž pestujú iba v menšom množstve, ale čo je hlavné – bez postrekov!

Rebarborový tart bez mlieka


Potrebujeme:

100g hladkej špaldovej múky
80g polohrubej špaldovej múky
100g ghee masla
1 vajce
50g trstinového cukru zomletého na práškový
štipku soli

Na krém:
230g nejogurtu
60g trstinového cukru zomletého na práškový
2 vajcia a 1 bielok

cca 250g rebarbory (4-5 stoniek)
1 PL domáceho vanilkového trstinového cukru

1. Múky preosejeme zmiešame s cukrom, soľou, pridáme vajce, zmäknuté maslo a vypracujeme cesto, ktoré na pol hodinku odložíme do chladničky.
2. Medzitým si pripravíme krém zmixovaním nejogurtu s cukrom a vajíčkami a nakrájame si na cca 3-4 centimetrové kúsky rebarboru, ktorú vyváľame vo vanilkovom cukre.
3. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto, ktoré prenesieme do formy na tart s priemerom 20cm, ktorú sme si predtým vystlali papierom na pečenie.

4. Cesto popicháme vidličkou a vrstvíme naňho rebarboru.

5. Na ňu vylejeme krém a koláčik šupneme do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme 35-30 minút (závisí od rúry).

Tento recept nevznikol na základe žiadnej spolupráce. Produkty od Powerlogy a Nemleko rada a dlhodobo používam a som rada, že sa s vami o ne môžem podeliť. 🙂 K Nejogurtu iba malá poznámka – odporúčam skúšať až po stabilizovaní, nakoľko obsahuje probiotické kultúry a tie každý histaminik inak znáša. 

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.