Domov Dezerty Rebarborový tart bez mlieka

Rebarborový tart bez mlieka

autor: hitjezdravozit 9. júna 2020
Rebarborový tart bez mlieka

O rebarbore sme si písali už v predchádzajúcich článkoch. Vždy ma zamrzí, že u nás stále nie je taká dostupná ako by som si priala. Napríklad ja ju kupujem výlučne iba na trhu a majú ju iba na jednom mieste. Zhodou okolností sú to predajcovia s ktorými sa už poznáme a roky u nich nakupujeme, takže teta vie, že keď jej pár stoniek dozreje, odloží mi ich, lebo u mňa sa vždy využijú. 😉 Je to tak raz za 2 týždne práve v tomto období.

Nákupy na trhu sú na nezaplatenie

Zrovna minule sa ma jedna slečna pýtala, kde ju kupujem, pretože prešla celý náš trh a nenašla ju. No, to je také moje malé šťastie, že som raz tete vyrozprávala ako ju mám rada a začala mi ju nosiť napriek tomu, že sami jej majú málo, teda skutočne iba tak na jednu porciu týždenne – dvojtýždenne. Ona ju ale nemá až tak v láske, takže sa teší, že ju aspoň niekto využije.

A presne pre toto milujem trh a najmä predajcov, ktorí skutočne predávajú vlastnú úrodu, žiaden dovoz, veľkosklad… Tak som si minulý týždeň u “mojej” tety kúpila aj hrášok. Mala jeden sáčok – jedno kilo. A tak isto rukolu. K nej sa mi inak viaže aj úsmevná historka… 🙂
Vždy, keď u nich objavím niečo nové, strašne “zhíknem” od radosti. A presne tak to bolo aj pri rukole (podotknem, nikto iný na našom trhu ju nepredáva). Teta potom vždy reaguje s obrovským úsmevom,že: ,,Bože ako sa toto dievča dokáže všetkému tešiť”, no a tentoraz doplnila aj: ,,Ešteže som tú rukolu doniesla. Vidíš (smerom na manžela), hovorila som, že niekto ju určite má rád.” Ľudia z nášho okolia ešte nie sú až tak zvyknutí na iné ako reďkovky, cibuľku, uhorky, papriky. Nie ako v Bratislave. A preto sa teším, že aspoň títo naši zlatí predajcovia trošku “experimentujú”. Od nich som zvykla mať napríklad aj mangold, tak uvidíme, či bude aj tento rok 🙂 Všetko totiž pestujú iba v menšom množstve, ale čo je hlavné – bez postrekov!

Rebarborový tart bez mlieka


Potrebujeme:

100g hladkej špaldovej múky
80g polohrubej špaldovej múky
100g ghee masla
1 vajce
50g trstinového cukru zomletého na práškový
štipku soli

Na krém:
230g nejogurtu
60g trstinového cukru zomletého na práškový
2 vajcia a 1 bielok

cca 250g rebarbory (4-5 stoniek)
1 PL domáceho vanilkového trstinového cukru

1. Múky preosejeme zmiešame s cukrom, soľou, pridáme vajce, zmäknuté maslo a vypracujeme cesto, ktoré na pol hodinku odložíme do chladničky.
2. Medzitým si pripravíme krém zmixovaním nejogurtu s cukrom a vajíčkami a nakrájame si na cca 3-4 centimetrové kúsky rebarboru, ktorú vyváľame vo vanilkovom cukre.
3. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto, ktoré prenesieme do formy na tart s priemerom 20cm, ktorú sme si predtým vystlali papierom na pečenie.

4. Cesto popicháme vidličkou a vrstvíme naňho rebarboru.

5. Na ňu vylejeme krém a koláčik šupneme do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme 35-30 minút (závisí od rúry).

Tento recept nevznikol na základe žiadnej spolupráce. Produkty od Powerlogy a Nemleko rada a dlhodobo používam a som rada, že sa s vami o ne môžem podeliť. 🙂 K Nejogurtu iba malá poznámka – odporúčam skúšať až po stabilizovaní, nakoľko obsahuje probiotické kultúry a tie každý histaminik inak znáša. 

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.