Nie, nezmýlila som sa a nie ešte stále nejem mliečne výrobky, no je vás tu dosť, ktorí ich môžete, tak prečo by ste si nemohli dopriať takýto skvelý dezert? 😉
Ak máte znovu pochybnosti ohľadne citrónu, pripomínam, že citrónová kôra neobsahuje histamín a dokonca pôsobí proti jeho uvoľňovaniu. Spomínala som to v tomto vianočnom recepte 🙂 A práve preto som nepoužila šťavu iba kôru 😉
Potrebujeme:
125g bezlepkových keksov Schär
15g zomletých pekanových orechov (môžu byť aj mandle)
50g masla
250g mascarpone
200g smotanovej nátierky
50g trstinového cukru zomletého na práškový
2 vajcia
kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
1. Keksy podrvíme, zmiešame s orechami a rozpusteným maslom.
2. Zmes natlačíme na spodok okrúhlej formy na pečenie s priemerom 20cm, uhladíme lyžicou a dáme piecť na 10 minút pri 180°C.
3. Medzitým rozmixujeme mascarpone s nátierkou.
4. Za stáleho šľahania (najlepšie v kuchynskom robote) pridávame cukor a postupne vajcia jedno po druhom.
5. Na záver prisypeme citrónovú kôru.
6. Keď je korpus upečený, vyberieme ho z rúry a necháme chvíľu vychladnúť.
7. Rúru stiahneme na 160°C a pripravíme si vodný kúpeľ. Do pekáča nalejeme vodu a položíme ho na spodok rúry.
8. Krémovú vrstvu vylejeme do formy, uhladíme a pečieme 55-60 min alebo podľa toho ako začína hnednúť (moja rúra pečie ako „ďábel“, asi to aj trošku vidno, takže skutočne sledujte čas a to, či vám nezačne hnednúť skôr) 😀
9. Po dopečení rúru vypneme, otvoríme dvierka a necháme cheesecake vnútri ešte minimálne 1-2 hodiny. Je to veľmi dôležité, pretože ak ho vyberiete hneď po upečení, môže vám popraskať.
10. Keď úplne vychladne, odložíme ho do chladničky a podávame vychladený.
Prvý krát som na korpus použila tieto bezlepkové keksy, ktoré síce majú celkom dlhé zloženie, no viem, že si túto značku viacerí pochvaľujete a tak som ich chcela vyskúšať. Chuťovo sú celkom dobré, trošku tvrdšie, chrumkavé, no ja si aj naďalej radšej napečiem nejaké svoje 😛